Ökade sjukskrivningar
Skriftlig fråga 2013/14:654 av Christina Oskarsson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-06-03
- Överlämnad
- 2014-06-03
- Anmäld
- 2014-06-04
- Besvarad
- 2014-06-11
- Sista svarsdatum
- 2014-06-11
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Ulf Kristersson (M)
Redan i höstas konstaterade Försäkringskassan att kostnaderna för sjukskrivningarna ökade, sannolikt med 1 miljard kronor 2013 och med 2,8 miljarder 2014. Stress och psykisk ohälsa står för det mesta av ökningen, enligt kassan. Nu har Försäkringskassan kommit med uppgifter om vilka som är de mest utsatta yrkesgrupperna. Kvinnor som arbetar som undersköterskor och vårdbiträden inom vård och omsorg har inte bara högst sjukfrånvaro utan är också en av de grupper på arbetsmarknaden där sjukfrånvaron ökar mest.
Försäkringskassan har sammanställt sjukfrånvaron inom de tio vanligaste yrkesgrupperna under de senaste tre åren. Det handlar om stora yrkesgrupper och det är ungefär samma yrkesgrupper som återkommer i statistiken och som funnits med under en lång period, sedan 90-talet, uppger analytikern på Försäkringskassan
Utöver kvinnor inom vården är även kvinnoyrket städare en kategori som ofta är sjukskriven under längre perioder, och bland män dominerar sjukfrånvaron bland byggnadsarbetare och yrkesförare.
Den vanligaste orsaken till de långa sjukskrivningarna är bland kvinnor psykisk ohälsa medan män inom LO-yrken oftast har fått diagnosen muskelskador. Tjänstemännen sjukskrivs ofta för psykisk ohälsa.
En trend som Försäkringskassan också ser är att när fler i arbetslivet går från arbetaryrken till tjänstemannajobb ökar sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa. Bland män ökar sjukfrånvaron mest bland dataspecialister och försäljare.
Genom vilka insatser avser statsrådet att minska sjukskrivningstalen i Sverige och då främst de utsatta kvinnoyrkenas sjukskrivningstal?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:654 besvarad av Christina Oskarsson (S)
Dnr S2014/4580/SF | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:654 av Christina Oskarsson (S) Ökade sjukskrivningar
Christina Oskarsson har frågat mig genom vilka insatser jag avser att minska sjukskrivningstalen i Sverige och då främst de utsatta ”kvinnoyrkenas” sjukskrivningstal.
Det kan konstateras att efter den mycket kraftiga ökningen av sjukfrånvaron som skedde runt millennieskiftet så har sjukfrånvaron minskat och ligger numera i nivå med andra jämförbara länder. De regionala skillnaderna i sjukfrånvaro har också minskat. Detta är mycket positivt. Regeringens sjukförsäkringsreform har bidragit till denna utveckling.
Sedan sjukfrånvarons historiskt låga nivå år 2010 har det skett en ökning av antalet personer som uppbär sjukpenning. Denna ökning har skett inom samtliga sektorer och yrkesgrupper. Kvinnor är sjukskrivna i högre utträckning än män och sjukskrivningar i psykiska diagnoser har ökat. Detta är bekymmersamt och regeringen arbetar med att öka kunskapen om de bakomliggande orsakerna till denna utveckling.
Regeringen har gett bl.a. Försäkringskassan och Karolinska Institutet i uppdrag att närmare analysera kvinnors sjukfrånvaro. Resultaten från dessa uppdrag liksom annan forskning tyder på att faktorer i arbets-miljön samt fördelning av hemarbete är några av de omständigheter som bidrar till skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män.
För att få mer kunskap om sjukfrånvaron i psykiska diagnoser har regeringen gett Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i uppdrag att analysera hur sjukförsäkringens utformning och tillämpning förhåller sig till de senaste årens ökning av sjukfrånvaron i psykiska diagnoser.
För att öka kunskaperna om vilka bakomliggande faktorer som sammantaget påverkar sjukfrånvarons utveckling har regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att analysera vilka väsentliga förklaringar det finns till de senaste decenniernas upp- och nedgångar i den svenska sjukfrånvaron.
Trots ökningen av sjukfrånvaron är den samlade sjukfrånvaron på nivåer långt under de som rådde tidigare. Det är viktigt att ta reda på mer om varför sjukfrånvaron ökar. Det arbetet kan sedan ligga till grund för att hitta en långsiktigt stabil nivå i sjukförsäkringen.
Stockholm den 10 juni 2014
Ulf Kristersson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.