Till innehåll på sidan

Ökad solidaritet i mottagandet av asylsökande i Europa

Skriftlig fråga 2014/15:632 av Mikael Cederbratt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-05
Överlämnad
2015-06-05
Anmäld
2015-06-08
Svarsdatum
2015-06-17
Sista svarsdatum
2015-06-17
Besvarad
2015-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Människor i vår omvärld är på flykt i en omfattning världen inte skådat sedan andra världskriget. Många av dessa människor tar sig nu på farliga vägar med livet som insats till EU i hopp om ett bättre liv i trygghet.

Sverige och Tyskland har sedan länge varit de länder i EU som tagit det allra största ansvaret för människor på flykt. Vi har också en generös tolkning av internationella regler och direktiv i bedömningen av asylskäl. Detta kan vi vara stolta över.

Men när så många människor flyr måste fler ta ansvar. Europeiska kommissionen släppte den 18 maj ett förslag kallat temporärt nödsystem för omfördelning. Paketet syftade till att skapa bättre förutsättningar både för människor på flykt och för medlemsstaterna. Vi välkomnar kommissionens ansats men är också oroade över det motstånd som hittills uttryckts bland flera av EU:s medlemsstater.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att verka för kommissionens förslag om utökad flyktingkvot med fördelning av 20 000 extra platser som kommissionen vill kunna erbjuda en plats i Europa?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:632 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/4821

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:632 av Mikael Cederbratt (M) Ökad solidaritet i mottagandet av asylsökande i Europa

Mikael Cederbratt har frågat mig hur jag avser att verka för kommissionens förslag om utökad flyktingkvot med fördelning av 20 000 extra platser som kommissionen vill kunna erbjuda på platser i Europa.

Ett ökat antal människor med skyddsbehov förutsätter en stark europeisk asylpolitik som grundar sig på solidaritet och ansvar. Regeringen välkomnar kommissionens rekommendation till ett EU-projekt för vidarebosättning, syftande till att bereda skydd åt fler personer som är i behov av detta.

Fortfarande är det dock endast hälften av EU:s medlemsstater som tar emot kvotflyktingar. Det är inte acceptabelt. Det är hög tid att samtliga EU-medlemsstater tar ett större ansvar för vidarebosättning när det gäller skyddsbehövande i samarbete med FN:s flyktingorgan, UNHCR. Regeringen kommer att aktivt verka inom relevanta forum för att alla EU-medlemsstater deltar i detta arbete. De stater som inte vidarebosätter i dag måste snarast komma in i systemet och få igång en egen verksamhet. Jag kommer att i bilaterala kontakter med medlemsstaterna understryka detta. Sverige, som med våra 1 900 platser har en av de högsta flyktingkvoterna i EU, bedömer det som att vi kan delta i projektet inom ramen för vår årliga kvot.

Stockholm den 11 juni 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.