Ökad gasanvändning
Skriftlig fråga 2017/18:1619 av Lars Tysklind (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-08-20
- Överlämnad
- 2018-08-21
- Anmäld
- 2018-08-30
- Svarsdatum
- 2018-09-04
- Sista svarsdatum
- 2018-09-04
- Besvarad
- 2018-09-04
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)
I Göteborg planeras det för utveckling av en så kallad LNG-terminal. Det handlar om import av flytande naturgas som ska säljas både till gasnätet och som fartygsbränsle. Göteborg ska helt enkelt enligt planerna bli en storskalig importhamn för fossilgas. Det handlar om en fossil investering som kommer att låsa fast oss i fossil uppvärmning för lång tid framöver samtidigt som klimatet kräver att vi minskar beroendet av fossil energi.
Det finns lokala miljöeffekter och stora positiva konsekvenser för luftkvaliteten om sjöfarten ställs om till LNG i stället för tjockolja, men när det gäller klimataspekterna kan man ifrågasätta LNG eftersom merparten av LNG är metan som är en fossil gas. Enligt FN:s klimatpanel IPCC har denna växthusgas 86 gånger starkare klimatpåverkan än koldioxid i ett 20-årsperspektiv och nästan tre gånger starkare än kol. Att få fler fartyg att använda biodrivmedel eller att ställa om till eldrift vore betydligt bättre.
Det mest problematiska är dock att LNG-terminalen inte bara är tänkt att användas för fartygsbränsle. Det handlar om att också öka gasleveranserna till bland annat de kommunala kraftvärmeverken. Att nu göra investeringar i gasinfrastruktur riskerar att låsa Göteborg till fossil uppvärmning genom naturgas för lång tid framöver. Från statsrådets partikollegor i Göteborg hävdas det att anläggningen också ska kunna användas till biogas i framtiden. Det finns dock inte mycket som tyder på att biogas kommer att kunna importeras i stor skala eller kunna produceras i en sådan omfattning som motiverar den typ av anläggning som nu planeras i Göteborgs hamn.
Klimatet kräver en omställning av vårt samhälle. Det handlar om att vi fortsatt ska värna vår klimatsmarta elproduktion bestående av kärnkraft, vattenkraft och förnybart. Och det handlar om att ställa om transportsektorn och ersätta fossil energi med biodrivmedel eller el.
Mina liberala kollegor i Göteborg har själva drivit på för att stoppa utbyggnaden men har röstats ned av övriga partier. Nu ligger frågan på regeringens bord.
Min fråga till statsrådet Ibrahim Baylan är därför:
Kommer statsrådet och regeringen att bidra till att Sverige och Göteborg ska satsa på nya fossila anläggningar med rådande klimathot?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1619 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)
M2018/02220/Ee
Miljö- och energidepartementet
Samordnings- och energiministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1619 av Lars Tysklind (L)
Ökad gasanvändning
Lars Tysklind har frågat mig om jag och regeringen kommer att bidra till att Sverige och Göteborg ska satsa på nya fossila anläggningar med rådande klimathot.
Jag och regeringen delar Lars Tysklinds uppfattning att det krävs en omställ-ning där till exempel fossila bränslen i transportsektorn ersätts med biodriv-medel och el. Regeringen överlämnade därför under 2017 en proposition om reduktionsplikt med både mål och instrument för kraftigt minskade utsläpp i transportsektorn. Under 2017 presenterade regeringen även ett förslag på klimatpolitiskt ramverk för att Sverige senast 2045 inte ska ha några netto-utsläpp av växthusgaser. Under 2018 presenterade regeringen också en pro-position som lägger fast energipolitikens långsiktiga mål och skapar förut-sägbarhet för både konsumenter och producenter. Alla tre förslagen fick mycket brett stöd i riksdagen och jag är övertygad om att regeringen därmed lagt en solid grund för omställningen av energisystemen och givit marknaden besked om energipolitikens långsiktiga inriktning.
Vad gäller koncessionsansökan för LNG-terminalen överlämnades ärendet till Regeringskansliet i juli månad. Ärendet bereds för närvarande i Regeringskansliet.
Stockholm den 4 september 2018
Ibrahim Baylan
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.