Ökad fetma i samhället

Skriftlig fråga 2016/17:1733 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-12
Överlämnad
2017-07-12
Besvarad
2017-07-26
Sista svarsdatum
2017-07-26
Svarsdatum
2017-07-26
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

En nyligen släppt studie visar att risken för missbildningar hos barn orsakat av moderns övervikt börjar redan vid lättare övervikt hos modern. Till skillnad från den tidigare tron på att ett BMI på över 30 ökar risken för missbildningen ser man nu att riskerna ökar redan vid 1 BMI.

Studien pekar på en relativ risk för missbildning som är 5 procent högre vid ett BMI på 25 jämfört om modern skulle ha varit normalviktig. En kvinna som intervjuades av Sveriges Radio efterfrågar mer av förebyggande åtgärder, såsom träning och hjälp av dietister.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder ser ministern som de mest prioriterade för att minska förekomsten av fetma i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1733 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/04090/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1733 av Saila Quicklund (M) Ökad fetma i samhället

Saila Quicklund har frågat mig vilka åtgärder jag ser som de mest prioriterade för att minska förekomsten av fetma i samhället.

Övervikt och fetma är till stor del en klassfråga och den grundläggande åtgärden är att skapa jämlika livsvillkor. Här behövs det ett helhetsgrepp med utgångspunkt i tidiga och förebyggande insatser som sträcker sig över stora delar av samhället och välfärden. Det behövs en kraftsamling från hela samhället för att främja bra matvanor och fysisk aktivitet hos befolkningen. Inom Regeringskansliet bereds nu betänkandena från Kommissionen för jämlik hälsa samt Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets förslag på insatser för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Förslagen till åtgärder som direkt eller indirekt riktar sig mot övervikt och fetma är åtskilliga, men jag kan inte föregripa den beredning som nu pågår. Det pågående arbete med att skapa jämlika livsvillkor och stärka välfärden utgör emellertid grunden i regeringens politik för såväl bättre hälsa som minskad övervikt och fetma.

Vi vet att övervikt och fetma bland annat samvarierar med rörelse i vardagen. För att öka rörelsen och minska stillasittanden vidtar regeringen nu flera åtgärder:

Först vill jag framhålla förstärkningen av elevhälsan, uppdraget till Statens skolverk att lämna förslag som syftar till mer rörelse under skoldagen samt utökningen av undervisningstiden i ämnet idrott och hälsa med 100 timmar i grundskolan fr.o.m. 2019.

Därutöver har regeringen höjt det statliga stödet till idrotten och jag välkomnar Riksidrottsförbundets nya mål om att 2025 ha en idrottsrörelse där alla får plats att idrotta utifrån sina villkor oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar. Som en del av regeringens rörelsesatsning gör Riksidrottsförbundet även en kraftsamling för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse inom ramen för skoldagen.

Slutligen vill jag lyfta fram regeringens nya nationella cykelstrategi för ökad och säker cykling. Ökad cykling ger inte bara mindre buller, luft- och klimatpåverkan utan även bättre folkhälsa.

Stockholm den 26 juli 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.