Ökad brottslighet mot företagare

Skriftlig fråga 2016/17:1578 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-12
Överlämnad
2017-06-13
Anmäld
2017-06-14
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige behöver ett bättre företagsklimat. Ett bra företagsklimat är grunden för fler i jobb och en växande ekonomi. Svenskt Näringsliv redovisade tidigare i år låga siffror för det nationella företagsklimatet. Det skadar självklart Sveriges konkurrenskraft som nation när företagsklimatet försämras.

En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att över 50 procent av företagarna upplever brott som ett problem, och 31 procent av de svarande upplever att problemet ökat de senaste två åren. Bedrägeri, rån och skadegörelse är de vanligaste brotten mot företag. 26 procent av Sveriges kommunpolitiker säger i samma undersökning att brotten ökat i den egna kommunen.

Vi har kunnat läsa om företagare som har fått hundratals nedlagda polisanmälningar, om företag som har fått sina skyltfönster krossade eller beskjutna, liksom om ökat hot och våld mot butiksmedarbetare. Vi har sett uppgivna företagare inom skogs- och lantbruk som har fått diesel stulna ur sina fordon utan att få brotten uppklarade.

En företagare säger i en intervju i rapporten från Svenskt Näringsliv att polisen i inlandet är som Jesus. Alla har hört talas om honom, men ingen har sett honom.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med den ökande brottsligheten mot företagen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1578 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1578 av Lars Beckman (M) Ökad brottslighet mot företagare

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser att göra för att komma till rätta med den ökande brottsligheten mot företagen i Sverige.

Målet för regeringens kriminalpolitik är att minska brottsligheten, mot såväl företag som andra, och öka människors trygghet. Enligt polislagen ska Polismyndigheten bl.a. förebygga, förhindra och utreda brott. Det är Polismyndighetens ansvar att fördela och organisera de resurser som finns inom myndigheten på det sätt som bedöms lämpligt för att kunna hantera tilldelade uppgifter. Myndighetens omfattande uppdrag innebär dock ofta svåra avvägningar mellan olika angelägna arbetsuppgifter.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna för Polismyndigheten, bland annat genom att möjliggöra en utökning av den personella resursen inom myndigheten. Regeringen har föreslagit och aviserat tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020.

Genom återrapporteringskrav i regleringsbrevet för 2017 följer regeringen noga upp de nationella beslut som Polismyndigheten har fattat rörande brottsutredningsverksamheten, hur myndigheten arbetar med att få till stånd en snabbare forensisk process och hur resursförflyttningen till lokalpolisområdena fortgår.

Regeringen har dessutom beslutat om ett gemensamt uppdrag till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten om ytterligare förstärkt samverkan i det brottsutredande arbetet. Uppdraget innebär att ett antal åklagare placeras hos Polismyndigheten för att under viss tid bistå polisens utredare och förundersökningsledare i konkreta ärenden rörande mängdbrott. För att avlasta utredningsverksamheten ingår i uppdraget också att tillsätta särskilda utredningsgrupper som hanterar äldre ärenden. Regeringen avser även att tillsätta en utredning för att se över säkerheten kring svenska identitetshandingar.

Detta är dock inte enbart ett ansvar för Polismyndigheten. Fler aktörer måste delta i arbetet för att bekämpa brottsligheten. Utöver förstärkningar till Polismyndigheten vill regeringen därför skapa bättre förutsättningar för ett strukturerat brottsförebyggande arbete över hela landet och engagera fler aktörer. Därför har en satsning på det brottsförebyggande arbetet lanserats.

Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och att myndigheten på bästa sätt fullgör sina åtaganden.


Stockholm den 21 juni 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.