Ökad arbetslöshet bland förgymnasialt utbildade
Skriftlig fråga 2016/17:852 av Elisabeth Svantesson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-14
- Överlämnad
- 2017-02-14
- Anmäld
- 2017-02-15
- Svarsdatum
- 2017-02-22
- Sista svarsdatum
- 2017-02-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Det går bra för de allra flesta på svensk arbetsmarknad. Högkonjunkturen gör att de som står nära arbetsmarknaden och är väl rustade inte har några större svårigheter att hitta jobb. Men andra får, trots högkonjunktur, jobb i mindre utsträckning än tidigare.
Inte minst går utvecklingen åt fel håll för de som endast har förgymnasial utbildning. Andelen av dessa som arbetar minskar, arbetskraftsdeltagandet minskar och arbetslösheten ökar enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån som jämför år 2016 med 2015.
Detta innebär också att sysselsättningsgapet växer för denna grupp jämfört med gymnasialt och eftergymnasialt utbildade eftersom de grupperna uppvisar en positiv utveckling. Att utvecklingen går åt fel håll trots högkonjunktur är oroande. Detta understryker behovet av reformer för fler så kallade enkla jobb.
Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att vända den negativa utvecklingen när det gäller sysselsättning för förgymnasialt utbildade på svensk arbetsmarknad?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:852 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Dnr A2017/00339/A | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknads- och etableringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:852 av Elisabeth Svantesson (M) Ökad arbetslöshet bland förgymnasialt utbildade
Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vända den negativa utvecklingen när det gäller sysselsättning för förgymnasialt utbildade på svensk arbetsmarknad.
Utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden är stark. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar. Antalet nyanmälda lediga platser till Arbetsförmedlingen ligger på historiskt höga nivåer. Framförallt är det grupper med stark ställning på arbetsmarknaden som gynnats av den stora efterfrågan på arbetskraft.
Problematiskt är dock att många av de som kvarstår i arbetslöshet inte motsvarar kraven på arbetsmarknaden. Allt större andel har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det gäller främst de som saknar en fullföljd gymnasieutbildning, är födda utanför Europa, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga samt äldre arbetslösa. En bidragande orsak är att många nyanlända har en kort utbildning.
Det stora antalet asylsökande och det snabbt växande antalet i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag innebär att antalet i arbetskraften som varit kort tid i landet kommer att öka. Detta kan motverka en nedgång i arbetslösheten eftersom det tar tid för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.
Regeringen har vidtagit åtgärder i syfte att öka möjligheterna för nyanlända och personer med låg utbildningsbakgrund att etablera sig på arbetsmarknaden. Regeringen har t ex infört moderna beredskapsjobb i de statliga myndigheterna, vilket innebär att långtidsarbetslösa och nyanlända ska kunna anställas i myndigheterna för att utföra enklare arbetsuppgifter. Regeringen har också breddat Arbetsförmedlingens verktygslåda genom att bland annat öppna upp extratjänster för nyanlända och subventionen i nystartsjobb för nyanlända har höjts.
Regeringen anser att både inslaget av kommunal vuxenutbildning under etableringstiden och övergångarna från etableringsuppdraget till reguljär utbildning behöver öka. En stor del av deltagarna har behov av reguljära utbildningsinsatser för att ha en möjlighet att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Andra har behov av viss kompletterande utbildning för att kunna få ett arbete. Regeringen satsar på förbättrade utbildningsmöjligheter, bl.a. genom ett utvidgat kunskapslyft och införandet av ett studiestartsstöd. Regeringen har gjort satsningar på yrkesvux och lärlingsvux som bl.a. syftar till att nå de grupper som saknar eller behöver komplettera en gymnasieutbildning.
I Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2017 finns numera ett mål om att inskrivna utan fullständig gymnasieutbildning, särskilt inskrivna i etableringsuppdraget, i högre utsträckning ska påbörja reguljära studier. Studierna kan bedrivas såväl inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program eller en etableringsplan som utanför dessa.
Regeringen har också gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa en handlingsplan för hur myndigheten avser att öka andelen utrikes födda kvinnor som går till arbete eller studier. Syftet är att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen för denna grupp. Myndigheten ska särskilt uppmärksamma kvinnor med kort eller ingen utbildningsbakgrund och med begränsad erfarenhet av lönearbete i Sverige. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2017.
Stockholm den 22 februari 2017
Ylva Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.