Odling av matfisk

Skriftlig fråga 2021/22:1094 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-15
Överlämnad
2022-02-16
Anmäld
2022-02-17
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Vattenbruket i Sverige har stor potential. Förutom att bidra till livsmedelsproduktion och skapa arbetstillfällen kan ett hållbart vattenbruk också bidra till att minska problem med utfiskning i våra hav och sjöar. Emellertid finns ett stort problem för svenskt vattenbruk, och det handlar om tillståndsprocesserna. Miljötillståndens nuvarande längd på cirka tio år är en fråga som många gånger har lyfts av näringen, eftersom den upplevs som alltför kort för att möjliggöra relevanta investeringar i befintlig, ny och förbättrad teknik. Vid kontakter med branschorganisationen Matfiskodlarna framgår att åtminstone fyra ärenden förra året prövades av Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), sedan vattenbrukare hade sökt nya miljötillstånd, på grund av att deras befintliga tillstånd var på väg att löpa ut. Nya tillstånd som blev föremål för överklagan under processens gång.

Matfiskodlarna berättar vidare att de sedan årsskiftet har haft fyra nya avgöranden i MÖD där fiskodlare har erhållit tidsbegränsade tillstånd på 12 respektive 15 år. Tillståndsprocessen i det mest utdragna målet av dessa tog nio år, medan ett annat krävde sex år. Med tanke på den långa tid som tillståndsprocessen tar innebär det att de snart är dags för dessa företagare att påbörja ansökan om nya tillstånd för att vara säkra på att hinna få ett nytt.

Detta är en absurd situation som ökar belastningen både på myndigheter och företag. Det är också en situation som innebär att många miljoner kronor måste läggas på advokat- och konsultkostnader i stället för på konkreta investeringar som kan komma såväl företagen som fiskens hälsa och välfärd samt miljö och klimat till nytta. 

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att effektivisera tillståndsprocesserna och ge mer långsiktiga villkor för svensk fiskodling? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1094 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2022/00407 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1094 av Betty Malmberg (M)
Odling av matfisk

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att effektivisera tillståndsprocesserna och ge mer långsiktiga villkor för svensk fiskodling.

Fisket, vattenbruket och de blå värdekedjorna är viktiga näringar för Sverige. Regeringen har tagit ett helhetsgrepp för att säkerställa deras viktiga roll i den gröna omställningen, tillväxten och landsbygdsutvecklingen. Med strategiska satsningar från det offentliga, röjandet av tillväxthinder och mer forskning och innovation stärker vi de blå näringarna.

Vattenbruket är en framtidsbransch som kan bidra till jobb och tillväxt i hela landet, att hållbarhetsmål nås och att vi får en bättre tillgång till fisk, skaldjur, musslor och alger.

I budgetpropositionen för 2022 (prop. 2021/22:1, utgiftsområde 23) förstärktes det kommande havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet med 474 miljoner kronor totalt över åren 2022–2027 i syfte att snabba på utvecklingen av ett hållbart vattenbruk. Regeringen fattade den 17 februari 2022 beslut om att programförslaget ska överlämnas till EU-kommissionen för godkännande.

Regelverket för vattenbruket är komplext och involverar prövningar enligt olika lagstiftningar och av olika myndigheter. Vattenbrukssektorn har vid flera tillfällen pekat ut regelförenkling som central för att öka nyetableringar. Regelverket måste skapa incitament till både ökad livsmedelsproduktion och bidrar till att nationella miljömål nås. Arbetet med regelförenkling och att minska den administrativa bördan är viktigt för ett konkurrenskraftigt och hållbart vattenbruk.

Statens jordbruksverk redovisade 2020 sitt uppdrag att kartlägga och utreda förutsättningarna för en förenklad prövning av vattenbruksverksamheter. Redovisningen bereds inom Regeringskansliet.

Även livsmedelsstrategins handlingsplaner har bidragit till det fortsatta arbetet med att förenkla tillståndsprocesserna inom bland annat vattenbruket. Tillväxtverket arbetar för närvarande med digital förenkling, i syfte att minska och förenkla vattenbruksföretagens uppgiftslämnande och kontakter med myndigheter. Exempelvis finns guider för att starta vattenbruksföretag på verksamt.se.

Vidare är miljöprövningsprocessen en viktig fråga. Regeringen har under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att processen ska vara modern och effektiv, samtidigt som ett högt miljöskydd uppnås. En viktig åtgärd är den utredning som regeringen har tillsatt för att se över det nuvarande systemet för prövning enligt miljöbalken. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2022.

De pågående initiativen är viktiga i arbetet att förkorta och effektivisera processerna för olika tillstånd för vattenbruk. Jag följer den fortsatta utvecklingen noga.

Stockholm den 23 februari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.