Ocker

Skriftlig fråga 2017/18:488 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-14
Överlämnad
2017-12-15
Anmäld
2017-12-18
Svarsdatum
2017-12-29
Sista svarsdatum
2017-12-29
Besvarad
2017-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Det finns en lag mot ocker i Sverige, alltså att medvetet ta ett överpris för att man utnyttjar kundens begränsade möjligheter eller bristande kunskap. Dock används denna i stort sett inte alls, och den har mestadels uppmärksammats när det gäller högkostnadskrediter och sms-lån. Ockerlagen borde dock vara intressant i många andra sammanhang.

I dag är det vanligt vid köp av tjänster att man som kund tvingas att köpa materialet av utföraren. Detta tvång är kanske inte nedtecknat, men få hantverkare går med på att installera material de inte själva fått sälja. Då är du som kund tvingad att köpa detta genom hantverkaren, vilket hantverkaren vet och ibland utnyttjar genom att ta ett betydligt högre pris än vad samma vara kostar om den köpts från butik. I dessa fall bör det vara möjligt att åberopa ockerlagen, åtminstone i de fall varan är betydligt dyrare för slutkunden.

I dag saknas i princip en fungerande lag mot ocker, och i stället hänvisas man som kund till att klaga hos säljaren, om priset är överdrivet högt, och därefter hoppas på en förlikning med säljaren. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet och regeringen att agera för att förstärka lagskyddet mot ocker så att lagen fungerar så som den är tänkt?   

Svar på skriftlig fråga 2017/18:488 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2017/

09800/POL

Justitiedepartementet

Migrations

mi

nistern och biträdande justitie

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:488 av Mikael Eskilandersson (SD)
Ocker

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag och regeringen avser att agera för att stärka lagskyddet mot ocker så att lagen fungerar som den är tänkt. Han nämner särskilt situationen att en hantverkare kräver att få leverera material till överpris.

Vid köp av varor eller tjänster kommer näringsidkaren och konsumenten överens om att ingå ett avtal. Båda parter behöver ta ställning till vilka villkor som kan accepteras för att t.ex. utföra respektive köpa en hantverkstjänst. Det kan handla om när och hur snabbt tjänsten ska utföras, vilket material som ska användas och inte minst vilket pris som ska gälla.

Självklart är det viktigt att konsumenten inte utnyttjas. Det är en tydlig ambition för konsumentpolitiken, och det förutsätter naturligtvis att det finns en fungerande lagstiftning som skyddar konsumenten. Oavsett om det är fråga om köp av en vara eller av en tjänst så finns det bestämmelser i konsumentköplagen respektive konsumenttjänstlagen som syftar till att skydda konsumenten. Dessutom finns lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden och avtalslagen. Dessa lagar innehåller regler om bl.a. oskäliga avtalsvillkor och ocker som kan användas om en näringsidkare försöker utnyttja konsumentens underläge. Tillsammans ger dessa bestämmelser konsumenten de verktyg som behövs för att konsumenten ska kunna tillvarata sina rättigheter.

Jag ser därför inte att det finns behov av att överväga ändring av reglerna för att förstärka skyddet mot ocker.

Stockholm den 28 december 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.