Oberoende medier i Azerbajdzjan
Skriftlig fråga 2024/25:830 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2025-02-24
- Överlämnad
- 2025-02-25
- Anmäld
- 2025-02-26
- Svarsdatum
- 2025-03-05
- Besvarad
- 2025-03-05
- Sista svarsdatum
- 2025-03-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Azerbajdzjans medielandskap förändras nu kraftigt för att stärka regimens redan hårda kontroll över informationsflödet. Den mest inflytelserika oberoende nyhetsbyrån, Turan Information Agency, meddelade den 13 februari att de, i alla fall tillfälligt, stoppar sin verksamhet på grund av ekonomiska påfrestningar.
"Trots våra outtröttliga ansträngningar för att säkra de resurser som krävs för att fortsätta, har de ekonomiska svårigheter som har plågat oss i många år till slut tvingat oss att fatta det svåra beslutet att upphöra med byråns verksamhet i dess nuvarande form", löd ett uttalande från byråns direktör Mehman Aliyev.
Mehman Aliyev insisterade dock på att byrån skulle återuppstå "under ett nytt format", men många azerbajdzjanska medieanalytiker ifrågasätter om den omgjorda nyhetsbyrån någonsin kommer att bli verklighet.
Förlusten av nyhetsbyrån Turan, som grundades 1990, är ett förödande slag mot den granskande journalistiken i Azerbajdzjan. Efter tillslagen mot andra oberoende medier, inklusive Abzas Media och Toplum TV under 2023 och 2024, ansågs Turan vara den sista utposten för oberoende journalistik i landet.
Turans stopp kommer mitt i en kampanj från regimen för att tysta oberoende journalister. Den 6 februari placerade myndigheterna ytterligare två journalister i häkte i väntan på rättegång – Shamshad Agha, redaktör för nyhetssajten Argument.az, och Shahnaz Baylargizi, journalist vid Toplum TV. Båda misstänks för smuggling och andra ekonomiska brott. Människorättsaktivister hävdar dock att gripandena är politiskt motiverade.
Efter Baylargizis arrestering meddelade Toplum TV att de kommer att upphöra med sin verksamhet i landet och i stället fortsätta sin rapportering i exil. De senaste gripandena höjer antalet politiska fångar i Azerbajdzjan till 357, varav 27 är journalister och bloggare.
Jag vill fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard följande:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att stödja oberoende medier i Azerbajdzjan, och i så fall vilka?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:830 besvarad av Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Svar på fråga 2024/25:830 Oberoende medier i Azerbajdzjan
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Svar på fråga 2024/25:830 av Björn Söder (SD)
Oberoende medier i Azerbajdzjan
Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att stödja oberoende medier i Azerbajdzjan, och i så fall vilka.
I svaret på Markus Wiechels (SD) riksdagsfråga 2024/25:810 redogjorde jag för Sveriges stöd till oberoende medier i Azerbajdzjan. Jag lyfte särskilt fram Sveriges stöd till den nyinrättade internationella utlysningsfonden International Fund for Public Interest Media (IFPIM) som ska stärka oberoende medier i Östeuropa. Sidas stöd till IFPIM omfattar 120 miljoner kronor för perioden 2025–2028. Fonden åtar sig att dubbla summan som Sida satsar genom att mobilisera kapital och investeringar globalt. Stödet innebär att omkring 50 medier i Ukraina, Georgien, Moldavien, Armenien, samt oberoende medier som verkar i exil från Azerbajdzjan och Belarus kan fortsätta verka.
Låt mig också betona att respekt för mänskliga rättigheter utgör en hörnsten för Sverige i alla våra internationella kontakter. Svenska företrädare lyfter återkommande frågor om mänskliga rättigheter i samtal med våra azerbajdzjanska motparter.
Stockholm den 5 mars 2025
Maria Malmer Stenergard
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.