Nynazister i skolorna
Skriftlig fråga 2013/14:544 av Persson, Peter (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-04-01
- Anmäld
- 2014-04-01
- Besvarad
- 2014-04-09
- Svar anmält
- 2014-04-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 1 april
Fråga
2013/14:544 Nynazister i skolorna
av Peter Persson (S)
till utbildningsminister Jan Björklund (FP)
I en tid av juridifiering tycks även myndigheter och offentlig förvaltning lite tappa fotfästet i fråga om sunt förnuft och rimlig bedömning. På många skolor förefaller man vackla mellan att släppa in inga partier och deras ungdomsförbund eller alla.
Det är 43 partier som enligt Valmyndigheten ställer upp i alla val, och ännu fler partier kandiderar i olika kommunala val. Huvudprincipen att följa är väl rimligen att partier som har representation i kommunfullmäktige släpps in för auladebatter, klassrumspresentationer etcetera. Övriga har inte uppnått folkligt stöd i kommunen och får därför vänta tills de fått det. Sedan i fråga om att komma in på en skola med bokbord etcetera är det rimligen upp till rektor att avgöra eftersom skolan inte är allmän plats. Jag är ytterst tveksam till att alla de 43 rikskandiderande partierna ska släppas in, i synnerhet partier som har värderingar som står i strid med FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna, till exempel nynazistiska Svenskarnas parti. Även andra partier kan vara tveksamma. Hur ska man till exempel ställa sig till att släppa in ett eventuellt framtida Legalisera cannabis-parti när ett avståndstagande från droger ingår i skolans undervisnings- och fostransuppdrag?
Jag har följande fråga:
Vilka principer ska enligt utbildningsministern gälla i fråga om partiers och ungdomsförbunds medverkan och närvaro i skolan?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:544 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund
den 9 april
Svar på fråga
2013/14:544 Nynazister i skolorna
Utbildningsminister Jan Björklund
Peter Persson har frågat mig vilka principer som ska gälla i fråga om partiers och ungdomsförbunds medverkan och närvaro i skolan.
Det är viktigt att elever ges möjlighet att ta del av politisk information i skolan. Enligt läroplanerna ska skolan vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Vidare ska elevernas förmåga till personliga ställningstaganden främjas.
Det har tidigare funnits en osäkerhet kring vad som gäller när politiska partier bjuds in till skolan och regeringen har därför vidtagit flera åtgärder för att stärka kunskapen hos huvudmän, rektorer och lärare om detta. I samband med 2010 års allmänna val och inför genomförandet av skolval 2010 fick Statens skolverk i uppdrag att ta fram ett stödmaterial om politisk information i skolan riktat till huvudmän och skolor. Skolan är inte en allmän plats och det är rektorn som bestämmer vem som får vistas i skolan. Av stödmaterialet framgår att urvalet av partier måste göras objektivt, exempelvis alla partier som är representerade i riksdagen. Det framgår vidare att om rektorn beslutar att politiska partier ska få komma till skolan måste skolan behandla alla partier lika.
Regeringen har vidare gett Ungdomsstyrelsen, som fr.o.m. den 1 april heter Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i uppdrag att ta fram och sprida ett stödmaterial riktat till lärare inför de nu stundande valen. Stödmaterialet innehåller praktisk vägledning för de fall då politiska partier bjuds in till skolan och för hur lärare i grund- och gymnasieskolan kan utveckla arbetet med att integrera politisk information i sin undervisning.
Beslut om vem som bjuds in till en skola ska, som ovan framgår, fattas av rektorn.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.