Nya censurlagar i Turkiet

Skriftlig fråga 2013/14:456 av Kakabaveh, Amineh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-27
Anmäld
2014-02-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-03-13
Besvarad
2014-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2013/14:456 Nya censurlagar i Turkiet

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Turkiet är ett bland många länder där yttrande- och tryckfriheten är starkt beskuren av myndigheterna. Som kandidatland till EU tycks den turkiska regeringen inte göra några ansträngningar för att anpassa sig till unionens krav för medlemskap i detta avseende. För närvarande är 65 journalister fängslade. Främst riktar sig angreppen på yttrandefrihet mot den kurdiska pressen, exempelvis Ösgur Gundem. Läget tycks inte heller förbättras när det gäller journalister och samhällskritiker i landet. Samtidigt som detta sker har regeringen i parlamentet genomdrivit en censurlag (5651) som ger myndigheterna rätt att blockera specifika sidor på internet. Utvecklingen i Turkiet är, enligt CPJ (Committee to Protect Journalists), ytterst oroväckande.

Vårt lands utrikesminister, som anser att ett turkiskt EU-medlemskap är viktigt men också är mycket intresserad av ny teknik och hur den kan användas, är utsedd att leda en internationell kommission om internets framtid men har hittills inte yttrat sig om den oroväckande utvecklingen när det gäller yttrande- och pressfriheten i Turkiet. Det kan för övrigt i skrivande stund noteras att Turkiets president Abdullah Gül ännu inte undertecknat den nya censurlagen.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser ministern i egenskap av svensk utrikesminister och företrädare för den nya internationella kommissionen rörande internets framtid att göra för att stärka journalisters yttrandefrihet och rättssäkerhet i Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:456 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 mars

Svar på fråga

2013/14:456 Nya censurlagar i Turkiet

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra för att stärka journalisters yttrandefrihet och rättssäkerhet i Turkiet.

Vi har vid flera tillfällen kritiserat de nya begränsningar som införs genom den reviderade internetlagen (5651) i Turkiet. Exempelvis har Sverige framfört detta i bilaterala samtal med Turkiet.

Yttrandefrihet offline ska även gälla online. Det fastställde rådet för mänskliga rättigheter i Genève 2012, där Sverige och Turkiet tillhörde de aktörer som förespråkade resolutionens genomdrivande.

Turkiet har under det senaste decenniet gjort framsteg, som ett resultat av EU-förhandlingarna. Det är högst angeläget att dess demokratiska reformprocess fortsätter. Sverige lägger i det sammanhanget stor vikt vid att ta upp yttrandefrihetsfrågorna. Det görs även av EU-kommissionen som nyligen i dialog med Turkiet har framfört sin oro över den antagna internetlagen och pekat på vikten av att respektera Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter. Det finns en rad åtgärder att vidta för att förbättra respekten för medias oberoende i Turkiet, vilket bland annat EU-kommissionen och OSSE:s mediefrihetsrepresentant Dunja Mijatovic har påpekat.

Turkiets förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap är ett av EU:s och Sveriges viktigaste verktyg för att uppmärksamma brister i de politiska rättigheterna och ställa krav på förändring och reformer i demokratisk riktning. Vi ska därför fortsätta uppmuntra turkiska reformkrafter och stärka landets EU-perspektiv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.