Nordiskt Arktissamarbete om näringslivsutveckling
Skriftlig fråga 2016/17:977 av Cassandra Sundin (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-03-02
- Överlämnad
- 2017-03-03
- Anmäld
- 2017-03-14
- Svarsdatum
- 2017-03-15
- Sista svarsdatum
- 2017-03-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Ett av de överordnade målen i Nordiska ministerrådets arktiska samarbetsprogram är hållbar näringslivsutveckling. Samarbetsprogrammet är tänkt att främja näringsutvecklingen och stötta bärkraftigt nyttjande av naturresurser och innovation, till exempel inom fiske, turism och sjösäkerhet. Samspelet mellan näringsliv och samfund ska vara i fokus.
Min fråga till utrikesministern är därför:
Vad avser ministern och regeringen att göra för Sveriges delaktighet i detta samarbetsprogram?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:977 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:977 av Cassandra Sundin (SD) Nordiskt Arktis-samarbete om näringslivsutveckling
Cassandra Sundin har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för Sveriges delaktighet i det nordiska Arktissamarbetet om näringslivs-utveckling.
Regeringen lägger stor vikt vid samarbetet inom Nordiska Ministerrådet. Ett starkt och fokuserat nordiskt samarbete blir allt viktigare i en tid där de nordiska länderna möter stora regionala och globala utmaningar. Det nordiska samarbetet skapar viktiga synergier och möjlighet att utbyta erfarenheter i syfte att utveckla effektiva lösningar på gemensamma utmaningar inom många olika områden till gagn för medborgarna i de nordiska länderna.
Detta gäller i högsta grad Nordiska Ministerrådets arktiska samarbete vars syfte är att förbättra levnadsvillkoren för befolkningarna i de nordliga områdena och understödja den arktiska befolkningens sociala och kulturella utveckling. Regeringen arbetar aktivt för att driva detta samarbete vidare. Bland annat bidrar Sverige med ca 7,7 MSEK per år till finansieringen av utvecklingsprojekt i den arktiska regionen.
Svenska organisationer är också delaktiga i två av totalt sex projekt relaterade till hållbar utveckling, varav KTH har huvudansvar för genomförande av ett projekt (”Hållbara samhällen och gruvindustriella kulturarv i den nordiska delen av Arktis”). Genom att sprida information om möjligheten att ansöka om projektpengar uppmuntrar regeringen svenskt deltagande i detta samarbetsprogram.
För närvarande pågår diskussioner om utformningen av det kommande samarbetsprogrammet för Arktis inom Nordiska ministerrådet
2018-2021. I detta är Agenda 2030 och hållbar utveckling en viktig
utgångspunkt. Sverige har även en av regeringen beslutad strategi för Arktis där hållbar utveckling är en av huvudpelarna.
Stockholm den 15 mars 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.