Nollvisionen för självmord

Skriftlig fråga 2016/17:1383 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-11
Överlämnad
2017-05-11
Anmäld
2017-05-12
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Alliansregeringen presenterade en nollvision för självmord för nio år sedan. Tyvärr visar den senaste statistiken från Karolinska Institutet att det skedde fler självmord under 2015 än när nollvisionen presenterades.

Varje självmord som begås är ett självmord för mycket; den här utvecklingen är inte acceptabel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att nollvisionen för självmord ska bli verklighet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1383 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/02929/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1383 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Nollvisionen för självmord

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att nollvisionen för självmord ska bli verklighet.

Varje självmord innebär förlust av människoliv, stort lidande för anhöriga och är ett misslyckande för samhället. Många gånger kan självmord förebyggas, med rätt typ av insatser. Men för att vända utvecklingen och minska självmorden krävs ett omfattande arbete.

Det suicidförebyggande arbetet är komplext och inbegriper många olika insatser. Folkhälsomyndigheten fick redan 2015 regeringens uppdrag att samordna det suicidförebyggande arbetet på nationell nivå. Det är en kraftfull satsning på en nationell, långsiktigt hållbar strategi. Målet är att samordningen ska skapa förutsättningar för ett behovsanpassat och ändamålsenligt arbete på nationell nivå för att förebygga suicid. Folkhälsomyndigheten har 2015-2017 årligen fått fem miljoner kronor för detta uppdrag.

Vi vet att såväl kommuner som landsting och regioner har en viktig roll att fylla. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen utvecklar tillsammans ett konkret kunskapsstöd som ska stödja kommuner och landsting att genomföra breda händelseanalyser av självmord. Målet är att få en bättre uppföljning och därmed bli bättre på att förhindra självmord bland barn och unga.

För unga kan skolhälsovården och ungdomsmottagningar spela en viktig roll. Regeringen har sedan 2015 satsat 200 miljoner per år på skolhälsovården. Under 2017 har regeringen ökat satsningarna på just barn och ungas psykiska hälsa, bland annat genom ungdomsmottagningar, med 280 miljoner per år.

Vi vet också att civilsamhället gör ett angeläget arbete på det här området och bidrar med viktiga insatser som kompletterar det arbete som utförs av myndigheter, kommuner, landsting och regioner.

Staten har sedan länge stöttat det viktiga arbete som civilsamhället utför genom olika bidrag, men vi ser nu att det finns behov av ökat stöd. Under 2017 får Folkhälsomyndigheten därför 35 miljoner för att stödja kunskapsutveckling inom psykisk hälsa på regional och lokal nivå samt inom den ideella sektorn. Av de 35 miljonerna fördelas 15 miljoner till frivilligorganisationer som arbetar med psykisk hälsa och för att förebygga suicid.

Regeringen har tagit del av de varningssignaler avseende suicid som varit aktuella för barn i migration. Av denna anledning beslutade regeringen nyligen att Folkhälsomyndigheten under 2017 får fördela 10 000 000 kronor till ideella organisationer som bedriver förebyggande och främjande verksamhet i syfte att motverka psykisk ohälsa hos barn och unga som är asylsökande eller nyanlända. Bidraget får betalas ut i form av verksamhetsbidrag och projektbidrag. Syftet med bidraget är att förstärka och komplettera insatser som kommun, landsting och statliga myndigheter vidtar för att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga i migration. Delar av bidraget får fördelas till verksamheter som bedriver verksamhet med stödjande kontakter för barn och unga med psykisk ohälsa. Med stödjande kontakter avses chattsamtal, telefonsamtal och mejlsvar.

Ingen människa ska behöva ta sitt liv. Den förstärkning som vi nu gör är en viktig del i att fortsätta arbetet med att minska självmorden och stödja alla de viktiga delar av samhället som har en central roll i det arbetet.

Stockholm den 24 maj

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.