Neutral utvärdering av reformen för slopande av revisionsplikten
Skriftlig fråga 2021/22:701 av Mikael Eskilandersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-04
- Överlämnad
- 2022-01-07
- Anmäld
- 2022-01-11
- Svarsdatum
- 2022-01-19
- Sista svarsdatum
- 2022-01-19
- Besvarad
- 2022-01-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
I ett pressmeddelande från regeringen den 28 december 2021 och i Bolaget som brottsverktyg (direktiv 2021:115) framgår att regeringen vill återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. En särskild utredare ska överväga och föreslå åtgärder som syftar till att motverka att aktiebolag och andra företag används för att begå brott och andra oegentligheter. Det finns i direktivet flera andra intressanta utgångspunkter för utredning än återinförande av revisionsplikten som kan vara tillräckliga.
Regeringen missar i direktivet den uppföljning av reformen för avskaffande av revisionsplikten som Riksrevisionen efterfrågar i den rapport regeringen själv hänvisar till, Åtgärder med anledning av granskningsrapporten om avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag (RiR 2017:35). Skrivningarna och andemeningen i direktivet är att utredningen ska inrikta sig på förslag för återinförande av revisionsplikten. Det noteras att för- och nackdelar som finns med nuvarande undantag från revisionsplikten för små aktiebolag ska redovisas. Detta innebär dock ingen fullständig utvärdering av den tidigare reformen eftersom det i samma första punkt i direktivet och i skrivningar i övrigt framgår att förslag för återinförande är önskvärt.
Det är angeläget att en neutral utvärdering görs av den reform som genomfördes 2010 för slopande av revisionsplikten, vilken bör vara fristående från nytt förslag om återinförande. Detta i linje med den utvärdering Riksrevisionen efterlyser. Man bör även utgå från en bredd av intressenter och aspekter. Inte endast eventuella baksidor med slopad revisionsplikt bör beaktas utan även det som intresseorganisationer för företagare pekar på.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Avser ministern att komplettera direktivet med att en allomfattande uppföljning av reformen för avskaffande av revisionsplikten ska göras, bortkopplad från direkt förslag om återinförd revisionsplikt?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:701 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:701 av Mikael Eskilandersson (SD) Neutral utvärdering av reformen för slopande av revisionsplikten
Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag avser att komplettera kommittédirektiven till utredningen om bolaget som brottsverktyg genom att en allomfattande uppföljning av reformen för avskaffande av revisionsplikten görs, bortkopplad från direkt förslag om återinförd revisionsplikt.
På senare tid har förekomsten av brott inom och mot företag i allt högre grad blivit ett allvarligt problem. Det medför att seriösa företagare tvingas verka på en marknad där konkurrensen snedvrids. Dessutom går samhället miste om skatteintäkter. Regeringen ser allvarligt på detta och har därför nyligen beslutat om en utredning för att motverka att aktiebolag och andra företag används för att begå brott och andra oegentligheter.
I utredningsuppdraget ingår flera frågor, bl.a. om Bolagsverkets kontrollerande roll bör utökas i ett brottsförebyggande syfte, hur en skyldighet att ge in digitala årsredovisningar bör utformas, om det bör införas en särskild straffbestämmelse om bolagskapning samt frågan om en revisionsplikt för små aktiebolag. Riksrevisionen och Ekobrottsmyndigheten har förespråkat en återgång till revisionsplikt för små aktiebolag.
När det gäller revisionsplikten framgår det av direktiven att utredaren ska redovisa de för- och nackdelar som finns med nuvarande undantag från revisionsplikten för små aktiebolag respektive en återinförd revisionsplikt för sådana bolag. För att det ska finnas ett underlag vid ett senare eventuellt beslut om att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag ska utredaren också lämna förslag på en lämplig utformning av en sådan revisionsplikt.
När väl utredningen presenterat sitt betänkande och remissinstanserna lämnat sina synpunkter kommer regeringen att ta ställning till hur man ska gå vidare med de aktuella frågorna, inklusive revisionsplikten för små aktiebolag.
Det bör också nämnas att utredningen enligt direktiven ska ta hänsyn till såväl brottsförebyggande aspekter som effekterna för företagen, inklusive företagens regelbörda. I utredningen kommer dessutom att ingå experter och sakkunniga som kan bidra till olika perspektiv i frågorna. Därutöver ingår det i utredningsuppdraget att ha en dialog med berörda myndigheter och parter. Olika aspekter och intressen av frågorna kommer således att belysas i utredningsarbetet.
Jag avser därför inte att komplettera kommittédirektiven.
Stockholm den 19 januari 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.