Nedläggningen av Ericsson i Katrineholm
Skriftlig fråga 2014/15:351 av Lotta Finstorp (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-03-26
- Överlämnad
- 2015-03-26
- Anmäld
- 2015-03-27
- Svarsdatum
- 2015-04-01
- Sista svarsdatum
- 2015-04-01
- Besvarad
- 2015-04-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Förra veckan nåddes vi av den dystra nyheten att Ericssons verksamhet i Katrineholm läggs ned. Det innebär att fler än 400 anställda mister sina jobb. Det är ett dråpslag mot alla anställda och entreprenörer som drabbas, men det är också ett hårt slag mot en bygd som år 2001 miste 900 arbetstillfällen när Scania flyttade sin produktion.
Min fråga till arbetsmarknadsministern är:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska den negativa effekten på grund av Ericssons nedläggning i Katrineholm?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:351 besvarad av Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister
Dnr A2015/987/A | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:351 av Lotta Finstorp (M) Nedläggningen av Ericsson i Katrineholm
Lotta Finstorp har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska den negativa effekten på grund av Ericssons nedläggning i Katrineholm.
Ericsson har varslat på en rad orter, bland annat i Katrineholm. Regeringen följer utvecklingen, framförallt vad avser vilka åtgärder som nu vidtas och planeras från olika aktörer. Eva Lindström, statssekreterare åt Näringsministern, och Irene Wennemo, statssekreterare åt Arbetsmarknadsministern, besökte den 24 mars Katrineholm för samtal med de inblandade aktörerna. Vidare har en statssekreterargrupp etablerats i Regeringskansliet med anledning av situationen.
Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar och erfarenhet att agera utifrån större varsel, bl.a. har man särskilda rutiner för att snabbt aktivera sin varselorganisation. I ett första läge handlar det oftast om att kartlägga och informera de som berörs. Myndigheten har också tillgång till olika insatser för att underlätta för de personer som drabbas av uppsägning. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen samverkar med andra aktörer, t.ex. trygghetsorganisationerna. Några särskilda insatser från regeringen bedömer jag inte att det är nödvändigt att vidta i dagsläget.
Stockholm den 30 mars
Ylva Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.