Till innehåll på sidan

Nedläggning av polisstationer i glesbygdskommunerna

Skriftlig fråga 2005/06:1753 av Hammarbergh, Krister (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-02
Anmäld
2006-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-06-16
Besvarad
2006-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2005/06:1753 av Krister Hammarbergh (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Nedläggning av polisstationer i glesbygdskommunerna

Trots att brottsligheten både ökar i antal och blir råare till sättet så vill länspolisen i Norrbotten stänga ned minst tre polisstationer i våra glesbygdskommuner: Pajala, Övertorneå och Överkalix. ”Poliser ska finnas närvarande vid behov”, lyder ett argument i sammanhanget. Med tanke på att antalet anmälda brott ökat i exempelvis Övertorneå från 265 stycken år 2000 till 435 stycken år 2005 känns förslaget inte särskilt igenomtänkt. Med långa avstånd mellan polisstationerna blir utryckningstiderna extremt långa. Risken är betydande att ingen polis kan agera när behovet uppstår eftersom man befinner sig miltals från brottsplatserna

Två saker oroar mig. Den ena är att man signalerar till kriminella att i den här kommunen är det fritt fram att begå brott. Och det andra och kanske viktigaste är den otrygghet bland kommuninvånarna som detta beslut kommer att leda till.

Har statsrådet gjort den bedömningen att en omorganisation av polisverksamheten genom att lägga ned polisstationer i glesbygdskommuner och koncentrera polisen till ett fåtal orter leder till en effektivare polisverksamhet och avser statsrådet att verka i den riktningen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1753 besvarad av

den 16 juni

Svar på fråga 2005/06:1753 om nedläggning av polisstationer i glesbygdskommunerna

Justitieminister Thomas Bodström

Krister Hammarbergh har frågat mig om jag gjort bedömningen att en omorganisation av polisverksamheten genom att lägga ned polisstationer i glesbygdskommuner och koncentrera polisen till ett fåtal orter leder till en effektivare polisverksamhet och om jag avser att verka i den riktningen.

Som Krister Hammarbergh säkert vet är det inte jag utan polismyndigheterna som beslutar om hur tillgängliga medel ska användas och hur polisverksamheten ska organiseras. Kvaliteten i polisverksamheten ska inte reduceras till frågan om öppna eller stängda polisstationer. Väl så viktiga frågor är att det finns tillgängliga poliser för akuta uppdrag och för att hantera frihetsberövade personer och att poliser har den kompetens som krävs för varje arbetsuppgift.

Det är nödvändigt att polisen ständigt ser över möjligheterna att effektivisera verksamheten. Något beslut om att stänga polisstationer har inte tagits av polismyndigheten. Det arbete som pågår vid polismyndigheten i Norrbotten är enligt uppgift ett led i en översyn för att säkerställa att det operativa arbetet ska kunna planläggas på ett effektivt sätt och bedrivas underrättelsestyrt.

En effektiv verksamhet förutsätter också att det finns tillräckligt med poliser som kan förebygga och utreda brott. Det är därför som den socialdemokratiska regeringen satsat kraftigt på polisen. Sedan år 2000 har polisens anslag ökat med 2,7 miljarder och vi har i dag 1 500 fler poliser. Det innebär att polisen har givits goda förutsättningar att bedriva en bra verksamhet med synliga och tillgängliga poliser även i glesbygdskommunerna. Jag följer polisverksamheten noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om jag finner det nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.