Nätlangare
Skriftlig fråga 2014/15:473 av Hans Hoff (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-04-28
- Överlämnad
- 2015-04-29
- Anmäld
- 2015-05-05
- Svarsdatum
- 2015-05-06
- Sista svarsdatum
- 2015-05-06
- Besvarad
- 2015-05-06
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Alla som talat med narkotikapoliser, fältassistenter, socialsekreterare och ungdomar kan berätta att det nu sker en liberalisering i synen på narkotika, framför allt vad gäller cannabis och kokain. Detta sker i kombination med att allt större del av narkotikahandeln flyttat ut på nätet, där handeln växer explosionsartat. Kokain, heroin, amfetamin, cannabis – allt går att köpa på nätet med ett klick och levereras hem med posten. Detta gör att vi har en allvarlig situation att hantera. Expressens granskning av nätlangningen av narkotika och alkohol till barn visar en skrämmande bild av vad som just nu pågår. Samtidigt finns enligt uppgifter från polisen bara två poliser i hela Sverige som jobbar med narkotikalangningen på nätet.
Min fråga till statsrådet är:
Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:473 besvarad av Anders Ygeman (S), statsråd
Dnr Ju2015/3856 | ||
Justitiedepartementet |
Inrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:473 av Hans Hoff (S) Nätlangare
Hans Hoff har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att motverka narkotikalangningen på nätet.
Den växande droghandeln som sker via internet är särskilt allvarlig eftersom även ungdomar beställer och för in droger. Ökad tillgänglighet och växande utbud tillsammans med en i delar av samhället mer liberal syn på droger visar på en oroväckande utveckling. De åtgärder som vidtas för att motverka denna utveckling måste omfatta både förebyggande och ingripande åtgärder. Det är därmed inte endast en fråga för de brottsbekämpande myndigheterna.
Bekämpning av narkotikabrottsligheten är en prioriterad fråga för polisen. Polismyndigheten har under flera år arbetat aktivt genom såväl förebyggande åtgärder i samverkan med t.ex. kommuner som riktade insatser mot försäljning och bruk av narkotika. På lokal och regional nivå finns särskilda grupper inom polisen som arbetar mot den narkotikarelaterade brottsligheten. Underrättelseverksamhet och spaning bedrivs också på nationell nivå. Narkotika och alkohol bland unga är ett ofta förekommande fokusområde för de samverkansöverenskommelser som ingåtts mellan polis och kommun och de utgör nu grunden för det lokala brottsförebyggande arbetet i nästan hela landet.
Polismyndigheten arbetar i nära samverkan med andra brottsbekämpande myndigheter, däribland Tullverket. Tullverket satsar betydande resurser på att genomföra kontroller i post- och kurirflödet i syfte att minska tillgången till illegala droger. Ett skäl till denna prioritering är kunskap om att framför allt ungdomar beställer narkotika, dopningsmedel och missbrukssubstanser på detta sätt. Genom att myndigheten nu ytterligare stärker sin analys- och underrättelseverksamhet på området stärks också de brottsbekämpande myndigheternas samlade förmåga.
Regeringen anser att de brottsbekämpande myndigheternas förmåga att bekämpa brott på internet bör utvecklas. Rikspolischefen beslutade tidigare i år om att inrätta ett särskilt it-brottscenter vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning. Detta kommer också att skapa förutsättningar för ett mer effektivt arbete mot näthandeln med droger.
Stockholm den 6 maj 2015
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.