Till innehåll på sidan

Nationell handlingsplan för de mest utsatta barnen

Skriftlig fråga 2013/14:690 av Jennie Nilsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-06-17
Inlämnad
2014-06-17
Anmäld
2014-06-18
Sista svarsdatum
2014-06-25
Besvarad
2014-07-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Larsson (KD)

 

Den borgerliga regeringens ekonomiska politik har på ett systematiskt sätt ökat klyftorna i samhället genom enorma skattesänkningar för de allra rikaste. Detta drabbar framför allt många barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.

Gemensamt för nästan alla barn som lever i fattiga familjer är att deras föräldrar antingen saknar jobb eller jobbar deltid. Därför är en aktiv arbetsmarknadspolitik den allra viktigaste åtgärden för att bekämpa barnfattigdomen.

Olika rapporter om barnfattigdom i Sverige har visat på behovet av att analysera förändringar i trygghetssystemen ur ett barnperspektiv, så att de inte får diskriminerande effekter. Att minska sociala och ekonomiska klyftor förbättrar barns villkor och skapar likvärdiga förutsättningar för alla barn i Sverige. Ett rimligt krav är därför att regeringen analyserar effekterna av sin politik ur ett barnperspektiv och att man upprättar en nationell handlingsplan med syfte att värna och stärka de mest utsatta barnen.

Avser statsrådet att ta fram en nationell handlingsplan för att få en tydlig bild av vad som behöver göras för att motverka och förebygga barnfattigdomen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:690 besvarad av Jennie Nilsson (S)

Dnr S2014/4942/FST

Socialdepartementet

Barn- och äldreministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:690 av Jennie Nilsson (S) Nationell handlingsplan för de mest utsatta barnen

Jennie Nilsson har frågat mig om jag avser ta fram en nationell handlingsplan för att få en tydlig bild av vad som behöver göras för att motverka och förebygga barnfattigdomen.

Precis som Jennie Nilsson skriver är en vanlig orsak till ekonomisk utsatthet för barn att föräldrarna saknar arbete. Regeringen har genomfört genomgripande reformer inom arbetsmarknadspolitiken de senaste åren i syfte att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt. Med en förbättrad arbetsmarknad stärks föräldrarnas ekonomiska situation, vilket i sin tur minskar risken för ekonomisk utsatthet hos barn. Regeringens reformer har bidragit till att sysselsättningen ökat med över 250 000 personer sedan 2006. Sverige hör till länderna med högst arbetskraftsdeltagande och sysselsättningsgrad samt lägst långtidsarbetslöshet i EU.

Jennie Nilsson efterlyser en analys av regeringens politik ur ett barnperspektiv. Regeringen har i skrivelsen Åtgärder för att stärka barnets rättigheter och uppväxtvillkor i Sverige (2013/14:91), som lämnades till riksdagen den 25 februari 2014, gjort just en sådan. I skrivelsen presenteras utvecklingen avseende barn i risk för ekonomisk utsatthet samt hur frågan kartläggs och följs. Dessutom beskrivs vidtagna åtgärder och prioriterade frågor framöver inom ett stort antal områden samt hur dessa åtgärder påverkar risken för ekonomisk utsatthet bland barn och situationen för barn i utsatthet.

Regeringen menar att de samlade insatserna inom alla samhällsområden, varav de mest centrala presenteras i ovan nämnda skrivelse, tillsammans kan ses som en handlingsplan för att minska ekonomisk utsatthet bland barnfamiljer.

Stockholm den 9 juli 2014

Maria Larsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.