Till innehåll på sidan

Nationell handlingsplan för att minska drunkningsolyckor

Skriftlig fråga 2016/17:907 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-02-21
Överlämnad
2017-02-22
Anmäld
2017-02-23
Sista svarsdatum
2017-03-01
Svarsdatum
2017-03-06
Besvarad
2017-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under 2016 drunknade 115 personer. För att förhindra att antalet stiger de kommande åren måste Sverige skyndsamt anta en nollvision för antalet drunkningsolyckor. Visionen måste samtidigt kompletteras med en tydlig handlingsplan.

Sveriges Radio har granskat 208 kommunala badplatser i 76 kommuner mellan Piteå och Simrishamn och kunde konstatera att det saknas livräddare vid de flesta badplatser och att livbojar saknades på 18 av badplatserna.

Under 1997 beslutade riksdagen att en nollvision ska gälla för antalet döda i trafiken. Trafikolyckor är inte den enda olyckstypen som omges av en nollvision från myndighetshåll. I oktober 2010 lanserade MSB en nollvision för dödsbränder, med hänvisning till att det dör i genomsnitt 100 personer i bränder varje år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska antalet drunkningsolyckor i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:907 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2017/01837/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:907 Nationell handlingsplan för att minska drunkningsolyckor av Thomas Finnborg (M)

Thomas Finnborg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet drunkningsolyckor i Sverige.

Sverige är i flera avseenden ett av världens säkraste länder. Det finns samtidigt en hel del utmaningar i arbetet med skydd mot olyckor. Det är därför angeläget att myndigheter, kommuner och andra ansvariga samhällsaktörer kontinuerligt identifierar olycksrisker och vidtar nödvändiga åtgärder för en ökad trygghet och säkerhet. Arbetet på området bör utgå från enskildas förutsättningar och behov och bör utvecklas i takt med den övriga samhällsutvecklingen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar aktivt med stöd till kommuner, allmänhet, frivilligorganisationer och statliga myndigheter för att minska antalet drunkningar och drunkningstillbud. MSB har i samarbete med ansvariga myndigheter och organisationer tagit fram en guide till ökad vattensäkerhet för kommuner och andra anläggningsägare. Myndigheten har också möjlighet att bevilja uppdragsersättning till ideella organisationer som genomför kursverksamhet riktad till allmänheten, i syfte att öka den enskildes förmåga att förebygga och hantera olyckor, allvarliga händelser och kriser. Svenska livräddningssällskapet får, och har under en längre tid fått, sådan ersättning för genomförandet av kurser i vattensäkerhet. Enligt sin instruktion har MSB ett särskilt ansvar för att samordna samhällets arbete för barns och ungas säkerhet i syfte att motverka olycksfall som leder till personskador. Inom ramen för detta samordnar och stödjer MSB också andra myndigheters och organisationers vattensäkerhetsarbete.

Det har också tagits andra typer initiativ för att öka kunskapen om vattensäkerhet. Bland annat finns sedan 2007 ett förtydligat simkunnighetskrav inlagt i den svenska läroplanen för grundskolan.

Det pågår således insatser inom olika delar av samhället för att stärka vattensäkerheten.

Jag och regeringen följer noga utvecklingen av samhällets arbete med skydd mot olyckor. Jag vill i detta sammanhang säga att det kan finnas skäl för att överväga behovet av en mer samlad och riktad styrning av samhällets olycksförebyggande arbete. Jag avser att återkomma om detta.

Stockholm den 6 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.