Närståendemeddelanden som bevis

Skriftlig fråga 2016/17:1485 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-29
Överlämnad
2017-05-29
Anmäld
2017-05-31
Svarsdatum
2017-06-07
Sista svarsdatum
2017-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Närståendemeddelanden avser meddelanden som skrivs i förtroende till en närstående. Härvid kan sms och brev nämnas som exempel. I rättegångsbalken finns det ett förbud mot att beslagta och anföra denna typ av meddelanden som bevis. Enbart vid grov brottslighet kan undantag göras.

Eventuellt behöver en översyn av denna lagstiftning genomföras, eftersom det finns indikationer på att den slår fel i ärenden som rör våld i nära relationer. För att till exempel tydliggöra motiv och mönster i relationsvåldet skulle denna typ av meddelande kunna spela en stor roll.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Ämnar ministern och regeringen se över möjligheten att använda så kallade närståendemeddelanden som bevis i ärenden som rör hot och våld i nära relationer?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1485 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1485 av Tina Ghasemi (M) Närståendemeddelanden som bevis

Tina Ghasemi har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om han och regeringen ämnar se över möjligheten att använda så kallade närståendemeddelanden som bevis i ärenden som rör hot och våld i nära relationer. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen tar arbetet mot hot och våld i nära relationer på stort allvar. För att brotten ska kunna utredas effektivt behöver de brottsbekämpande myndigheterna ha tillgång till verkningsfulla och ändamålsenliga verktyg. Beslag är många gånger ett viktigt verktyg för att säkra bevisning. Som Tina Ghasemi anför kan det i vissa fall ifrågasättas om beslagsförbudsregeln i närståendefallen skyddar mer än vad som är motiverat med hänsyn till intresset av att värna förtroligheten mellan närstående. Regeringen har förra året tillsatt en utredning som bland annat just ska analysera om förbudet mot beslag i närståendefallen bör begränsas (dir. 2016:20). Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 28 november 2017 (Beslagsutredningen, Ju 2016:08).

Stockholm den 7 juni 2017

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.