Närpolisens verksamhet

Skriftlig fråga 2013/14:693 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-06-18
Inlämnad
2014-06-18
Anmäld
2014-06-23
Sista svarsdatum
2014-06-25
Besvarad
2014-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Det brottsförebyggande arbetet generellt och det polismyndigheterna gör i synnerhet har en viktig funktion i samhället. Inte minst gäller det att motverka att ungdomar hamnar i kriminalitet och i ett utanförskap långt ifrån studier och arbete. Storstäderna och i synnerhet Stockholm och dess förorter har tidvis haft trygghetsproblem – ett exempel är Husby. En viktig lärdom är att polisen har en central uppgift i att bidra till en grundläggande trygghet – för att andra samhällsfunktioner ska kunna fungera. Det gäller allt från skolor och bibliotek till att räddningstjänsten ska kunna göra sitt arbete vid utryckningar.

Regeringen har återkommande framhållit vikten av det förebyggande arbetet och polisens roll, och inför kommande ny polisorganisation vid årsskiftet 2014/15 betonas en lokal och synlig polis. En permanent nära arbetande polis i vardagen är ett väldigt effektivt sätt att bringa ordning och lugn, inte minst i dialog med ungdomar i utsatta områden.

Arbetet för att behålla och förbättra denna utveckling är beroende av att polismyndigheterna har ett tydligt uppdrag att just arbeta brottsförebyggande. Det är också viktigt att polismyndigheterna på regional och lokal nivå skapar de förutsättningar som krävs för en närvarande polis som är en del av vardagen och inte endast åker ut i akuta situationer.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask (M) blir: Vad kan ministern och regeringen göra för att förtydliga detta brottsförebyggande uppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:693 besvarad av Roger Haddad (FP)

Dnr Ju/2014/4119/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:693 av Roger Haddad (FP) Närpolisens verksamhet

Roger Haddad har frågat mig om vad jag och regeringen kan göra för att förtydliga polisens brottsförebyggande uppdrag.

Ett av de mest effektiva sätten att öka tryggheten är att förhindra att brott begås. Det framgår därför tydligt av polisens uppdrag att det brottsförebyggande arbetet ska vara en del av den brottsbekämpande verksamheten. Polisen ska vara närvarande och tillgänglig på tider och platser där behovet är som störst.

Sedan alliansregeringen tillträdde har polisens brottsförebyggande verksamhet förbättrats, tryggheten har ökat och färre personer uppger att de utsatts för brott. Polisen har på regeringens initiativ utvecklat samverkan med andra samhällsaktörer för att bekämpa brottsligheten. Detta har gett goda resultat i bland annat arbetet med livsstilskriminella, med utsatta ungdomar genom sociala insatsgrupper och i mobiliseringen mot den grova organiserade brottsligheten. Polisen har ingått samverkansöverenskommelser med nästan alla kommuner och ökat närvaron i flera särskilt brottsbelastade områden.

Denna utveckling måste fortsätta. Enligt regeringens direktiv för den nya polismyndigheten ska polisen byggas underifrån med tydlig lokal förankring och utifrån lokala problembilder och behov. Detta skapar förutsättningar för polisen att utveckla och effektivisera det brottsförebyggande arbetet i nära samarbete med det lokala samhället.

Stockholm den 27 juni 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.