Myndigheters förhållande till civilsamhällesorganisationer
Skriftlig fråga 2019/20:666 av Jakob Forssmed (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2019-12-18
- Överlämnad
- 2019-12-19
- Anmäld
- 2019-12-20
- Sista svarsdatum
- 2020-01-02
- Svarsdatum
- 2020-01-14
- Besvarad
- 2020-01-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Frågor om asylprövning och rättssäkerhet har varit mycket omdiskuterade på senare år. Kyrkor har exempelvis pekat på brister i underlagen till de myndighetsprocesser som ska leda fram till bedömningar av om en tro är genuin eller inte, brister som i sin tur kan påverka rättssäkerheten i asylprövningen för konvertiter och möjligheten till uppehållstillstånd. Det har därtill inom ramen för myndighetsutövning förekommit att Migrationsverkets handläggare kallat breda samfund i Sverige för "sekter", vilket indikerar en bristande kunskap på området.
Civilsamhället är inte en del av det offentliga Sverige. Att bidra med sakkunskap i den allmänna debatten eller i inlagor kopplat till specifika ärenden för att förbättra kvaliteten i myndighetsutövningen eller att protestera, ifrågasätta och polemisera mot beslut – och därmed söka påverka samhällsutvecklingen – är en möjlighet som tillkommer varje medborgare i ett demokratiskt samhälle, enskilt eller i gemenskap med andra.
Migrationsverkets generaldirektör skrev dock nyligen i en egenhändigt formulerad text: "Kyrkan får aldrig missbruka sin roll genom att försöka påverka myndighetsutövningen i frågor som ska avgöras inom ramen för den demokratiska rättsordning vi har i Sverige." Det måste betraktas som ett uppseendeväckande uttalande.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder är ministern och regeringen beredda att vidta för att säkerställa att myndigheter inte försöker missbruka sin roll i syfte att begränsa civilsamhällets frihet?
Svar på skriftlig fråga 2019/20:666 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Ju2019/0
4
277
/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och migrationsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2019/20:666 av Jakob Forssmed (KD) Myndigheters förhållande till civilsamhällesorganisationer
Jakob Forssmed har frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att säkerställa att myndigheter inte försöker missbruka sin roll i syfte att begränsa civilsamhällets frihet.
Civilsamhället har en viktig roll i asylfrågor genom att bidra med sakkunskap i den allmänna debatten och med underlag i enskilda ärenden. Migrationsverkets uppgift är en annan. Myndigheten ska självständigt pröva om en person är i behov av skydd enligt gällande lagar och regler.
Att andelen asylmål med ändrad utgång i domstol och andelen återförvisade mål är relativt låg indikerar att Migrationsverkets asylprövning håller en god rättslig kvalitet, vilket även Migrationsverkets uppföljningar av rättslig kvalitet visar. År 2019 gjordes ett tillägg i Migrationsverkets regleringsbrev för 2019 om att myndigheten ska säkerställa rättslig kvalitet och likformig tillämpning i asylärenden där religiös uppfattning åberopas. Migrationsverkets återrapportering i denna fråga kommer att ingå i myndighetens årsredovisning som lämnas till regeringen i februari 2020. När denna redovisning lämnats, kommer regeringen bedöma hur väl kraven i regleringsbrevet uppfylls.
Migrationsverkets handläggare och beslutsfattare får regelbundet utbildning i utredningsmetodik och hur man gör rättssäkra bedömningar i asylärenden.
Migrationsverket har även anordnat utbildningar riktade till medarbetare inom asylprövningen tillsammans med Sveriges kristna råd. Migrationsverket och Sveriges kristna råd har en dialog om ett fortsatt samarbete. Det är något som jag tycker är positivt.
Stockholm den 14 januari 2020
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.