Mord och försvinnanden i Mexiko

Skriftlig fråga 2014/15:343 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-03-25
Överlämnad
2015-03-26
Anmäld
2015-03-27
Besvarad
2015-04-08
Svarsdatum
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 26 september 2014 dödades sex personer när lärarstudenter från Escuela Normal Rural de Ayotzinapa i Guerrero genomförde en demonstration i staden Iguala. Samtidigt skadades 20 personer och 43 försvann.

President Enrique Peña Nieto utlovade efter morden att krafttag skulle tas för att rättvisa skulle skipas, och han har lagt fram ett tiopunktsprogram för att stärka rättsstaten. Bland annat föreslår han att polisstyrkorna på lokalnivå bör ersättas av delstatspolis.

Enligt den mexikanska åklagarmyndigheten har 80 personer gripits misstänkta för dådet, däribland Igualas förre borgmästare och hans fru. Utredningen kringgärdas dock av oklarheter, och anhöriga till studenterna har uttryckt misstro mot åklagarmyndighetens utredning.

Det finns en oro för att myndigheterna kommer att tumma på rättssäkerheten i sin vilja att kunna visa resultat. Det skulle innebära en risk för att oskyldiga människor fängslas och att de skyldiga går fria. Tyvärr finns det exempel på liknande händelser i Mexiko, då stora grupper av människor först fängslats men senare släppts när det visat sig att utredningar och rättegångar brustit i rättssäkerhet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska bidra till att rättvisa skipas i fallet med de försvunna och mördade studenterna i Iguala?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:343 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:343 av Hans Linde (V) Mord och försvinnanden i Mexiko

Hans Linde har frågat mig om vilka initiativ jag avser ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska bidra till att rättvisa skipas i fallet med de försvunna och mördade studenterna från lärarhögskolan i Ayotzinapa i Iguala i delstaten Guerrero, Mexiko.

Bortförandet och morden på studenterna i september 2014 var ett förfärande våldsdåd som allmänheten i Mexiko och det internationella samfundet har reagerat på med bestörtning. Det är den mexikanska rättsstatens ansvar att allt görs för att bringa de skyldiga inför rätta och kompensera offren.

Vid den mexikanske utrikesministern José Antonio Meades besök i Stockholm den 21 februari tog jag upp detta fall. Jag underströk vikten av att alla fakta framkom i utredningarna och av en transparent rättsprocess. Vi diskuterade också den vidare säkerhetsproblematiken i Mexiko i ljuset av händelserna i Guerrero.

Även EU har reagerat. I november 2014 gjordes ett lokalt uttalande i Mexico City, som betonade vikten av att brotten utreds och att de skyldiga lagförs. Händelserna i Iguala liksom situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna generellt i Mexiko kommer också att diskuteras i nästa MR-dialog mellan EU och Mexiko den 16 april. I EU-samarbetet är Sverige pådrivande för att EU ska ha ett tydligt budskap till försvar för de mänskliga rättigheterna i sin dialog med Mexiko.

När Mexiko granskades i FN:s universella granskningsmekanism, UPR, i oktober 2013 lämnade Sverige flera rekommendationer om att bekämpa tortyr, stärka polisens brottsutredningar och förbättra skyddet av brottsoffer, vilka alla accepterades av Mexiko.

I februari i år granskades Mexiko i FN:s kommitté för påtvingade försvinnanden. I sitt svar till kommittén åtog sig Mexiko att stärka arbetet med att förebygga, utreda och eftersöka försvunna personer.

Stockholm den 8 april 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.