Till innehåll på sidan

Möjligheter att genomföra högskoleprovet fler tillfällen

Skriftlig fråga 2020/21:1529 av Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-28
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Högskoleprovet har för många blivande studenter varit något av en andra chans att komma in på en högskoleutbildning. Det har betytt mycket för många studenter som har kommit in på sin drömutbildning och fått större möjlighet till ett arbete i framtiden.

På grund av den rådande pandemin ställdes högskoleprovet in under våren 2020. Under hösten var det många diskussioner om provet kunde genomföras eller inte. Till slut genomfördes det den 25 oktober 2020, dock med begränsningen att endast de som inte hade giltiga resultat fick möjlighet att göra provet samt med ett begränsat antal till 27 640 stycken personer.

Det var många blivande studenter som drabbades under 2020 av att inte få möjlighet att göra högskoleprovet. Till våren 2021 finns det två datum att anmäla sig till, den 13 mars 2021 samt den 8 maj 2021. Denna gång med begränsningen att man ska ha fyllt 19 år samt att max 70 000 personer får skriva något av proven. Datumet för provtillfället lottades.

På grund av det pågående smittläget finns det en oro för att provet den 13 mars 2020 inte kan genomföras. Detta påverkar förstås landets studenter mycket, återigen.

Jag har full förståelse för att det är en allvarlig situation med en smittspridning av en samhällsfarlig sjukdom. Självklart måste proven genomföras på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Vid en förfrågan i höstas om provets genomförande gavs beskedet att det var för kort tid kvar för att titta på olika möjligheter med flera lokaler, större lokaler eller fler provtillfällen. Detta trots att flera lokaler hade erbjudits från olika kommuner. Vi står nu åter inför en osäker provsituation.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans är därför:

 

Hur ser planeringen ut för att kunna genomföra två prov under våren 2021?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1529 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)


Svar på fråga 2020/21:1529 av Marie-Louise Hänel Sandström (M) Möjligheter att genomföra högskoleprovet fler tillfällen

Marie-Louise Hänel Sandström har frågat mig hur planeringen ser ut för att kunna genomföra två högskoleprov under våren 2021.

Högskoleprovet är en viktig andra chans för att komma in på en högskoleutbildning, och att inte kunna skriva högskoleprov kan påverka möjligheten att komma in på en utbildning där det råder konkurrens om platserna. Samtidigt är vi fortfarande i en pågående pandemi som påverkar alla delar av samhället.

Regeringen har vidtagit en lång rad åtgärder för att högskoleprovet ska kunna genomföras under våren. Universitets- och högskolerådet (UHR) har sedan september 2020 tillfälligt fått ansvaret för att genomföra högskoleprovet. I normalfallet ansvarar universitet och högskolor för genomförandet. Regeringen har också gett UHR i uppdrag att ta fram fler prov så att högskoleprovet ska kunna anordnas vid minst tre tillfällen under 2021. Om smittskyddsläget tillåter är avsikten att två provtillfällen ska anordnas under våren 2021.

Regeringen har också tillsatt en nationell provsamordnare för att ytterligare stödja UHR i genomförandet. Samordnaren ska bl.a. skapa förutsättningar för att kunna utbilda fler provvakter, boka fler lokaler och hitta flexibla, innovativa och lokala lösningar i syfte att genomföra högskoleprovet hösten 2020 och våren 2021 på ett smittskyddsäkert sätt. I budgetpropositionen för 2021 tillfördes också 30 miljoner kronor för provets genomförande för 2021.

Efter förslag från samordnaren har regeringen beslutat att de som vill skriva högskoleprovet till våren ska kunna fördelas mellan de båda provtillfällena, för att öka sannolikheten att kunna genomföra provet smittskyddssäkert trots pågående pandemi. Regeringen har också beslutat att UHR om det behövs av smittskyddsskäl får besluta att endast den som fyller 19 år det kalenderår som provet genomförs eller är äldre och den som har börjat gymnasieskolan tidigare än det kalenderår han eller hon fyller 16 år och som går vårterminen i årskurs 3 den termin provet genomförs eller har gått ut gymnasieskolan får delta i provet. Med andra ord är avsikten att endast den som går sista året i gymnasieskolan eller är äldre ska kunna delta i provet. Om det för provtillfällena behövs ytterligare begräsningar av antalet deltagare för att provet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt får UHR även besluta att endast ett visst högsta antal deltagare får delta i provet. UHR har i enlighet med den nationella samordnarens bedömning därför beslutat att högst 70 000 personer ska få delta i provet våren 2021. Det betyder att högst 35 000 personer får delta vid de två provtillfällen som är planerade under våren. När anmälan till vårens prov stängde natten till den 19 januari hade 58 917 personer anmält sig, vilket alltså innebär att alla som vill och som uppfyller de villkor som gäller för att få delta i provet har kunnat anmäla sig.

Jag vill avslutningsvis betona att det är UHR som självständig myndighet som ansvarar för genomförandet av provet. Avsikten är som jag nämnt ovan att genomföra två prov under våren, vilket myndigheten också nyligen har informerat utbildningsutskottet om. Min förhoppning är naturligtvis att det ska vara möjligt att genomföra båda proven.

Stockholm den 10 februari 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.