Missvisande statistik om arbetsplatsolyckor
Skriftlig fråga 2014/15:72 av Peter Persson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-13
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Svarsdatum
- 2014-11-26
- Sista svarsdatum
- 2014-11-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
De senaste dagarna har medier rapporterat om att antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser minskat kraftigt. På Arbetsmiljöverkets hemsida kan man se att statistiken över antalet olyckor på svenska arbetsplatser med dödlig utgång har minskat år för år. Men det finns en brist i den officiella statistiken. I år har enligt Arbetsmiljöverket 37 personer som arbetar i svenska företag omkommit i Sverige i samband med arbetet. Dock har minst ytterligare fem personer omkommit enligt medierna, men dessa är utländska medborgare. Uppenbarligen finns det ett mörkertal i detta.
Generaldirektören för Arbetsmiljöverket hänvisar till att enligt EU-regler ska utländsk arbetskraft som inte omfattas av svensk arbetsskadeförsäkring registreras i sitt hemland. Annars blir det en dubbelregistrering.
Min undran är dock om det inte är ett större problem om vi får allt fler olyckor med utländska medborgare inblandade samtidigt som vi av de svenska medborgarnas statistik får intrycket av att olycks- och dödsfallen på arbetsplatserna i Sverige minskar i större omfattning än vad de verkligen gör. Rimligen ska arbetsmiljön på arbetsplatser i Sverige vara lika säker och utförande av arbete i Sverige vara lika säkert oavsett vilken nationalitet arbetsgivare och arbetstagare har. Svenska arbetsgivare ska inte heller komma undan sitt övergripande arbetsmiljöansvar genom att använda sig av eller skylla på utländska underentreprenörer eller på att utländska arbetare inte har nödvändiga arbetsmiljökunskaper, inte förstår arbetsmiljöföreskrifter etcetera.
Statistikfrågan löses lätt genom att medlemsstaterna för en statistik med två kolumner där olyckor dels med inhemska, dels med utländska medborgare inblandade registreras. I så fall kan man också notera om det finns en olikartad olycksutveckling och vidta åtgärder mot detta.
Vad avser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att göra för att vi ska få en korrekt bild av arbetskraftsolyckorna i Sverige och vilka åtgärder avser hon att vidta för att minska olyckorna, och då främst dödsfallen, på svenska arbetsplatser?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:72 besvarad av Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister
Dnr A2014/3993/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:72 av Peter Persson (S) Missvisande statistik om arbetsplatsolyckor
Peter Persson har frågat mig vad jag avser att göra för att vi ska få en korrekt bild av arbetskraftsolyckorna i Sverige och vilka åtgärder jag avser vidta för att minska olyckorna, och då främst dödsfallen, på svenska arbetsplatser.
Det är riktigt att den officiella arbetsskadestatistiken i Sverige bygger på anmälda arbetsskador till Försäkringskassan och att skälen till det bl.a. är att det ska gå att jämföra siffror på EU-nivå. Vad gäller dödsolyckor publicerar Arbetsmiljöverket, AV, löpande uppgifter också om andra dödsolyckor än de som inrapporterats till den officiella statistiken, t.ex. uppgifter om utländska personer som dött vid tillfälligt arbete i Sverige och som inte omfattas av socialförsäkringssystemet här. På AVs hemsida redovisas den officiella statistiken samt de övriga dödsfallen med en kort redogörelse för vart och ett av dessa dödsfall.
Till AV anmäls dödsfall och allvarligare olyckor och tillbud enligt
3 kap 3 a § arbetsmiljölagen. Anmälningsskyldigheten är straffsanktionerad och omfattar alla personer som arbetar i Sverige, också om de kommer från ett annat land och oavsett var någon är försäkrad. Syftet med anmälningarna till AV är primärt att de kan vara en signal för verket att agera på.
Arbetsmiljölagstiftningen gäller alla som arbetar i Sverige. Samma skydd ska gälla oavsett om du är svensk eller endast arbetar i Sverige tillfälligt. Det finns redan idag system som fångar upp allvarliga olyckor, tillbud och dödsfall som drabbar personer som tillfälligtvis arbetar i Sverige, vilka AV också kompletterar med uppgifter från bl.a. polis och media. Därmed inte sagt att systemet inte kan behöva följas upp för att se om det fullt ut uppfyller AVs behov av att nå ut med sin tillsyn.
Arbetsmiljön är ett högt prioriterat område för regeringen. Totalt uppgår satsningarna på en förbättrad arbetsmiljö till 100 miljoner kronor per år under kommande mandatperiod. Med målet att minska den arbetsrelaterade ohälsan och arbetsolyckorna inleds nu också arbetet med en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken. Inom ramen för det arbetet kommer vi ta fram en nollvision mot dödsolyckor i samråd med arbetsmarknadens parter. Ingen ska behöva dö på jobbet.
Stockholm den 25 november 2014
Ylva Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.