Misslyckad arbetslöshetsbekämpning

Skriftlig fråga 2013/14:548 av Anders Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-04-03
Överlämnad
2014-04-04
Anmäld
2014-04-08
Besvarad
2014-04-09
Sista svarsdatum
2014-04-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Eurostats siffror för den europeiska arbetslösheten i februari, publicerad den 1 april, visar på regeringens misslyckade arbetslöshetsbekämpning. Lägsta arbetslöshetssiffrorna har Österrike (4,8 procent), Tyskland (5,1 procent) och Luxemburg (6,1 procent). Jämfört med för ett år sedan ökade arbetslöshetssiffrorna i elva av EU:s medlemsstater, föll i femton och förblev oförändrade i Rumänien och Sverige.

Nio stater har lägre arbetslöshet än Sverige (8,1 procent), däribland utöver de redan uppräknade även jämförbara länder som Danmark, Storbritannien och Nederländerna.

Jag har följande fråga:

Vilka huvudorsaker ser ministern till regeringens misslyckade arbetslöshetsbekämpning och genom vilka initiativ avser ministern att uppnå jämförbara siffror med Österrike, Tyskland med flera?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:548 besvarad av Anders Karlsson (S)

Dnr A2014/1508/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:548 av Anders Karlsson (S) Misslyckad arbetslöshetsbekämpning

Anders Karlsson har frågat mig vilka huvudorsaker jag ser till regeringens misslyckade arbetslöshetsbekämpning och genom vilka initiativ jag avser att uppnå jämförbara siffror med Österrike, Tyskland med flera.

Regeringens reformer har bidragit till att sysselsättningen ökat med över 250 000 personer sedan 2006. Sveriges sysselsättningsgrad är en av de högsta i Europa och vi tillhör de länder med lägst långtidsarbetslöshet i EU. Detta trots en utdragen global lågkonjunktur.

Jobben är regeringens viktigaste fråga. För att möta utmaningarna på arbetsmarknaden har regeringen i budgetpropositionerna för 2014 föreslagit en rad åtgärder inom både arbetsmarknads- och utbildningspolitiken. I budgetpropositionen för 2014 föreslog regeringen åtgärder för sammanlagt över 20 miljarder kronor för att stödja tillväxt och varaktigt öka sysselsättningen. Bland annat föreslog regeringen 2,2 miljarder kronor de kommande åren för att bekämpa långtidsarbetslösheten. Dessutom har satsningar gjorts som stärker företagens konkurrenskraft, ökar arbetskraftsutbudet och efterfrågan på arbetskraft samt förbättrar matchningen på arbetsmarknaden.

En sak som skiljer arbetsmarknaden i Sveriges och arbetsmarknaderna i Tyskland och Österrike är att de senare har väl utbyggda lärlingssystem. Jag vill därför nämna att som ett resultat av de pågående trepartssamtalen har regeringen beslutat om stöd för yrkesintroduktionsanställningar. Inom utbildningssystemet har satsningar gjorts bland annat på gymnasiala lärlingsutbildningar, lärlingsanställning och bristyrkesutbildningar. Att fler unga snabbare ska få jobb och etablera sig på arbetsmarknaden är en prioriterad fråga. Regeringen anser att ovanstående bidrar till att skapa fler och bredare vägar till jobb för unga.

Stockholm den 9 april 2014

Elisabeth Svantesson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.