Misshandel i hemmet
Skriftlig fråga 2016/17:746 av Birgitta Ohlsson (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-27
- Överlämnad
- 2017-01-29
- Anmäld
- 2017-01-31
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Den 25 januari röstade den ryska duman för att sänka straffet för misshandel inom hemmet. Det innebär att våld som inte leder till att någon skadad behöver sjukhusvård avkriminaliseras. Misshandeln ska i stället registreras som ett administrativt brott. Den som slår en partner eller ett barn kommer att få böta ungefär lika mycket som den som kört för fort eller dömas till upp till 15 dagars fängelse. År 2015 registrerade polisen 50 750 fall av hustrumisshandel.
Lagändringen är inte en isolerad händelse utan en i raden av åtgärder som den ryska regeringen vidtagit i traditionalistiskt konservativ och auktoritär riktning. Hbtq-personers rättigheter har kraftigt inskränkts, samtidigt som pressfriheten kringskurits och civilsamhället hindrats. Putin för Ryssland i en ständigt mer auktoritär riktning.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:
På vilket sätt kommer utrikesministern att agera för att markera mot den ryska lagändringen om misshandel i hemmet?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:746 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:746 av Birgitta Ohlsson (L) Misshandel i hemmet
Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag avser agera för att markera mot den ryska lagändringen om misshandel i hemmet.
Jag delar den generella oro över situationen för civilsamhället och oliktänkande i Ryssland som Birgitta Ohlsson ger uttryck för. Vidare
så är lagändringen som avkriminaliserar våld i hemmet djupt beklaglig. Tusentals kvinnor och barn drabbas varje år och civilsamhälles-organisationer verksamma i Ryssland framhåller att mörkertalet är stort.
Lagstiftning som kriminaliserade våld i hemmet infördes i juli 2016. Ryska gräsrotsorganisationer har beskrivit lagändringen i juli som ett stort kliv framåt och lagändringen i januari som ett lika stort kliv tillbaka. Samtidigt forsätter ryska organisationer och individer att bedriva påverkansarbete och hjälpa de som drabbats. Sverige stödjer ett stort antal av dessa organisationer. Avkriminaliseringen av våld i hemmet kommer att lyftas vid bilaterala möten mellan Sverige och Ryssland.
Det bästa sättet att bidra till en positiv förändring är genom att stödja det ryska civilsamhället. Sverige kommer fortsätta att stödja och utveckla samarbetet med organisationer i Ryssland som arbetar mot våld i hemmet och för att uppmärksamma kvinnors och barns rättigheter. Dessa organisationer erbjuder bland annat hjälplinjer och härbärgen för de som utsatts för våld i hemmet. Därtill verkar organisationerna för att öka medvetenheten kring detta problem i det ryska samhället.
Sverige kommer också fortsätta att ge stöd till andra organisationer som verkar för demokrati och yttrandefrihet i Ryssland, såsom journalister och organisationer som står upp för HBTQ-personers rättigheter.
Stockholm den 8 februari 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.