Miljardlöften som är miljoner
Skriftlig fråga 2014/15:442 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-04-17
- Överlämnad
- 2015-04-19
- Anmäld
- 2015-04-21
- Sista svarsdatum
- 2015-04-29
- Svarsdatum
- 2015-05-06
- Besvarad
- 2015-05-06
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
"Äldreomsorgsbluffen". Det är svårt att inte benämna vänsterregeringens försök att framställa satsningen på 2 miljarder kronor i äldreomsorgen på något annat sätt, då den egentligen handlar om miljoner.
Innevarande år omfattar satsningen när plus och minus är sammanräknade 60 miljoner kronor. Det ska täcka regeringens så kallade satsning på 2 500 fler undersköterskor i äldreomsorgen. Vad man inte talar om är att finansieringen sker genom att man samtidigt tar bort 940 miljoner kronor från äldreomsorgen. Nedskärning på nästan en miljard, eller snällare uttryckt omfördelning.
Det betyder i verkligheten att den beslutade satsningen i alliansbudgeten 2015 gällande demensplanen, måltidslyftet för äldre, äldreboendegarantin samt satsningen på kompetensutvecklingen för äldreomsorgens medarbetare och chefer uteblir. Detta drar vänsterregeringen ned på, men det vill man inte tala om eller stå för.
Varför dessa besparingar? Kvalitetsarbetet måste fortsätta, strukturerat, målinriktat och systematiskt samt långsiktigt.
Vilka löner kommer summan 60 miljoner kronor att räcka till, fördelat över hela landet för 2 500 fler undersköterskor? Det är en finansiering som inte går ihop. Detta samtidigt som återgången till kraftigt höjda avgifter för att anställa unga räknas in i kalkylen. Förslaget är inte genomtänkt och långsiktigt hållbart. Det är bekymmersamt och synd, då alliansregeringens långsiktiga välfärdssatsning nu avbryts, trots att utmaningarna kvarstår.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansministern:
Vilka konkreta åtgärder avser finansministern att vidta för att säkerställa att satsningarna på äldreboendegaranti, måltidslyft, demensplan och kompetensutveckling genomförs i år och även åren därefter, för att fortsätta det nödvändiga och långsiktiga kvalitetsarbetet för äldre?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:442 besvarad av Magdalena Andersson (S), finansminister
Dnr S2015/3160/FST, S2015/3037/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på frågorna 2014/15:462 och 2014/15:442 av Cecilia Widegren (M) om omfördelning av tidigare satsningar på äldrepolitiken och miljardlöften som är miljoner
Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att beslutade långsiktiga förstärkningar av äldrepolitiken såsom satsningar på måltidslyft, äldreboendegaranti och kompetenssatsning kan utvecklas? Cecilia Widegren har även ställt motsvarande fråga till finansminister Magdalena Andersson. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Alla äldre kvinnor och män ska erbjudas en äldreomsorg av god kvalitet. En grundförutsättning för att kunna erbjuda detta är att det finns en tillräcklig bemanning. Även om Socialstyrelsens brukarundersökningar visar att de flesta äldre är nöjda finns oacceptabla exempel på att personal inte har tid för den allra kortaste pratstund eller att det ständigt kommer nya personer som ger hjälp. De äldre som har störst behov av omsorg och vård är också minst nöjda med insatserna. För att skapa ökad trygghet, kvalitet och kontinuitet i äldreomsorgen satsar regeringen därför 7 miljarder på en utökad bemanning. Totalt under mandatperioden innebär det 2 miljarder mer jämfört med oppositionens förslag. Jag vill också påminna om att satsningen blivit en miljard mindre under 2015 till följd av att riksdagen inte antog regeringens förslag till budget i höstas.
En utökad bemanning kan skapa utrymme för personalen att tillbringa mer tid med den enskilde, men också ge större möjligheter för verksamheterna att gemensamt utveckla kvaliteten. En utökad bemanning är med andra ord en grundförutsättning för att kunna vidareutveckla de långsiktiga förstärkningar som Cecilia Widegren nämner. Att utöka bemanningen kan även förväntas förbättra arbetsmiljön och därigenom öka attraktionskraften för yrken inom äldreomsorgen. Kommunalt anställda i kvinnodominerad eller mansdominerad verksamhet har skilda förhållanden, där kvinnorna genomgående har sämre arbetsmiljö. Kvinnor tar dessutom ofta ett större ansvar för att vårda anhöriga och många går ner i arbetstid för att göra detta. En förbättrad kvalitet i äldreomsorgen kan även öka möjligheterna för dessa kvinnor att förvärvsarbeta mer.
Utöver satsningen på ökad bemanning avser regeringen också att under mandatperioden ta fram en långsiktig kvalitetsplan för äldreomsorgen. Utgångspunkten för detta arbete ska vara jämlikhet, trygghet, delaktighet samt inflytande. Arbetet bör leda till tydliga prioriteringar för genomförandet av äldrepolitiken.
Regeringen har även som målsättning att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder fram till 2020. En del i denna satsning avser ett nytt och mer effektivt stöd till byggandet av äldrebostäder.
Stockholm den 6 maj 2015
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.