Till innehåll på sidan

Migrationsverkets övertagande av tillfälliga bostäder

Skriftlig fråga 2013/14:682 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-06-12
Överlämnad
2014-06-13
Anmäld
2014-06-16
Besvarad
2014-06-18
Sista svarsdatum
2014-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tobias Billström (M)

 

I Åtvidaberg har Migrationsverket nyligen betalat för ett boende till 200 asylsökande. Vården, omsorgen, sjukvården i Åtvidaberg lider av resursbrist och tidigare har kommunen haft det svårt att nå sina underskottsmål. Kommunen har inom loppet av bara några dagar fått finna sig i tanken på att erbjuda den service som behövs för alla nyanlända.

Resultatet av Migrationsverkets agerande har varit att en tidigare hyresgäst kastats ut, vilket medför problem på flera plan. Hyresgästen som nu sparkas ut på gatan råkade vara en skola med en tydlig fotbollsprofil, och eleverna skulle bo och undervisas på det aktuella hotellet.

Med anledning av ovanstående önskar jag att statsrådet svarar på följande fråga:

Hur kan statsrådet försvara ett mottagande som är så omfattande att Migrationsverket agerar på detta sätt?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:682 besvarad av Markus Wiechel (SD)

Dnr Ju2014/3961

Justitiedepartementet

Migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:682 av Markus Wiechel (SD) Migrationsverkets övertagande av tillfälliga bostäder

Markus Wiechel har frågat mig hur jag kan försvara ett mottagande som är så omfattande att Migrationsverket agerar på detta sätt.

Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för den som flyr undan förföljelse och förtryck. Sverige ska också erbjuda skydd i större utsträckning än vad internationella överenskommelser kräver. Denna politik har ett starkt stöd i riksdagen. I Syrien bedöms omkring 9,3 miljoner vara i behov av humanitär nödhjälp och antalet internflyktingar uppskattas till 6,5 miljoner. Närmare hälften av Syriens befolkning på 22 miljoner är nu på flykt. Det humanitära trycket i regionen är därför mycket stort och situationen ställer höga krav på grannländernas kapacitet och förmåga att erbjuda skydd. Det är viktigt att visa solidaritet med dessa länder. Enligt FN är konflikten i Syrien den värsta humanitära krisen sedan det s.k. kalla krigets slut.

Sedan krisen inleddes i april 2011 har över 40 000 människor på flykt från Syrien sökt skydd i Sverige. Antalet asylsökande har ökat kraftigt på kort tid och fler av dem väljer att bo i Migrationsverkets boende. Myndigheten tvingas därmed att ordna boende med kort varsel. Migrationsverket hyr i första hand bostadslägenheter för de asylsökande. När dessa inte räcker till söker myndigheten andra former av boenden, exempelvis campingplatser, hotell m.m., så kallade tillfälliga boenden.

Vid anskaffning av tillfälliga boenden måste Migrationsverket följa lagen om offentlig upphandling. Detta medför att Migrationsverket inte kan påverka i vilka kommuner boenden tas i bruk. Vid ett upphandlingsförfarande råder sekretess fram till det att ett tilldelningsbeslut är fattat. Det är dock betydelsefullt att Migrationsverket har en tidig och tydlig kommunikation med kommunerna och har respekt för de utmaningar det kan innebära för lokalsamhället vid en större etablering.

För närvarande råder en obalans i systemet som har sin grund i att mer än 6 000 person med lagakraftvunna beslut om av- eller utvisning samt 11 000 personer med uppehållstillstånd bor i Migrationsverkets boenden. Dessa personer bör inte belasta systemet under långa tider, vilket sker idag. Ett snabbare mottagande av nyanlända i en kommun skulle gynna förutsättningarna för en bra integration och frigöra platser i Migrationsverkets boende. Myndigheten skulle därmed kunna få ett mer förutsebart och effektivt mottagande samt föra en dialog med berörd kommun i god tid.

Stockholm den 18 juni 2014

Tobias Billström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.