Migrationsverkets mottagningssystem
Skriftlig fråga 2014/15:78 av Mikael Cederbratt (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-18
- Överlämnad
- 2014-11-18
- Anmäld
- 2014-11-19
- Svarsdatum
- 2014-11-26
- Sista svarsdatum
- 2014-11-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Migrationsverket räknar i sin nya prognos med mellan 80 000 och 105 000 asylsökande nästa år. Till stor del beror ökningen på att många människor nu flyr kriget i Syrien. Fler söker skydd i Sverige och detta ställer krav på vårt mottagande och arbete med bosättning av asylsökande och nyanlända.
En av de största utmaningarna rör boendet för asylsökande. I slutet av året räknar Migrationsverket med att ha 82 000 inskrivna och i slutet av 2015 väntas antalet ha vuxit till 112 000. Cirka två tredjedelar av dem behöver hjälp med boendet.
Eftersom det i dag är stor brist på bostäder för nyanlända blir många kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i stället för att flytta till en kommun. Detta leder till att Migrationsverket måste upphandla ännu fler tillfälliga och kostsamma anläggningsboenden för asylsökande.
Det är också angeläget att de som fått lagakraftvunna avslagsbeslut och ännu bor kvar i Migrationsverkets mottagande lämnar landet. Andelen självmant återvändande ligger på runt 40 procent av antalet avgjorda återvändandeärenden. Antalet personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem trots avslagsbeslut var i mitten av oktober drygt 11 000 personer. Av dessa var drygt 40 procent inskrivna i eget boende. Det betyder att nära 7 000 personer med lagakraftvunnet avslagsbeslut för tillfället bor kvar i ett anläggningsboende. Dessa platser skulle behöva frigöras för nya asylsökande som ännu inte fått sitt skyddsbehov prövat.
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra situationen och frigöra platser i Migrationsverkets mottagningssystem?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:78 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister
Dnr Ju2014/6975 | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:78 av Mikael Cederbratt (M) Migrationsverkets mottagningssystem
Mikael Cederbratt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra situationen och frigöra platser i Migrationsverkets mottagningssystem.
Sverige har en human asylpolitik och är en fristad för den som flyr undan förföljelse och förtryck. Till följd av den humanitära katastrofen i Syrien och andra konflikter i världen ligger antalet asylsökande i Sverige i dag på historiskt höga nivåer. Utveckligen medför en mycket stor utmaning för det svenska mottagandet. Enligt Migrationsverkets prognoser kommer antalet asylsökande fortsätta att vara mycket högt de närmaste åren. I dagsläget väntar 10 300 personer som beviljats uppehållstillstånd i Migrationsverkets boenden på att bli placerade i en kommun. Därutöver befinner sig ca 5 900 personer med lagakraftvunna avlägsnandebeslut i Migrationsverkets anläggningsboenden.
Regeringen vidtar emellertid en rad olika åtgärder för att förbättra situationen. I budgetpropositionen har regeringen bland annat föreslagit riksdagen att öka resurserna till Migrationsverket, för att alla asylsökande även i fortsättningen ska kunna erbjudas ett värdigt mottagande och en rättssäker och skyndsam prövning av sina ansökningar.
Regeringen avser att se över systemet för mottagande av asylsökande och nyanlända och ta fram förslag som säkerställer att kommunernas mottagande motsvarar det faktiska behovet. Kommunerna spelar en mycket viktig roll för ett effektivt mottagande och en bra start för nyanländas etablering. Vissa bidrar i dag mycket, andra nästan inte alls. För att underlätta mottagandet behöver bland annat kommunernas planeringsförutsättningar förbättras. Regeringen kommer att noga överväga olika möjligheter att öka tillgången på värdiga boenden och är beredd att vidta nödvändiga åtgärder. Avgörande är att skapa ett långsiktigt hållbart och flexibelt system för mottagande av asylsökande och nyanlända.
För att förtroendet för den svenska asylpolitiken ska upprätthållas på sikt är det viktigt att de personer som efter en rättslig prövning bedömts sakna grund för uppehållstillstånd lämnar landet. Det faktum att många inte medverkar till att underlätta återvändandet är ett av flera skäl till att personer befinner sig i mottagandesystemet med lagakraftvunna av- och utvisningsbeslut. Migrationsverkets arbete i dessa frågor syftar bland annat till att förmå personer som fått avslag på sin ansökan att återvända självmant. Som en sista utväg finns det möjligheter att använda tvångsåtgärder. I Sverige är det polisen som ansvarar för att sådana utresor sker både humant, rättssäkert och effektivt. Under 2013 återvände ca 14 000 personer med avlägsnadebeslut som befunnit sig i mottagandet. Av dessa reste ca 10 600 personer ut självmant och ca 3 400 med tvång. Fram till och med oktober i år har ca 9 000 personer återvänt, varav ca 6 700 självmant och ca 2 300 med tvång.
Myndigheterna har under senare år utvecklat samarbetet och arbetsformerna i återvändandearbetet. Regeringen ser positivt på detta men ser också ett behov av att arbetet fortsätter. För närvarande genomför Migrationsverket i samverkan med övriga berörda myndigheter en systemanalys av hela asylprocessen. Syftet är bland annat att identifiera vad som kan göras för att ytterligare effektivisera myndigheternas samlade arbete från ansökan till bosättning eller återvändande.
Regeringen har en nära dialog med Migrationsverket, övriga myndigheter och kommuner i det fortsatta arbetet.
Stockholm den 26 november 2014
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.