Till innehåll på sidan

Migrationsverkets ansvar för ensamkommande flyktingbarn

Skriftlig fråga 2014/15:242 av Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2015-02-17
Anmäld
2015-02-20
Sista svarsdatum
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan 2006 är det kommunerna som ansvarar för det praktiska mottagandet av ensamkommande asylsökande barn. Migrationsverket har dock det övergripande ansvaret, anvisar kommunplaceringar till barnen och ansvarar för att pröva barnets ansökan om asyl.

I dagarna har vi fått höra om två ensamkommande flyktingpojkar, 9 och 12 år gamla, som först hanterats mycket hårdhänt av väktare i Malmö och sedan försvunnit. De är långt från ensamma. SVT Aktuellt rapporterade i veckan att 347 ensamkommande flyktingbarn försvann under 2014. Av dem har 58 återfunnits. De flesta är tonåringar, men enligt uppgift förekommer det också att barn i förskoleåldern försvinner.

När medierna hörde sig för med polisen i Malmö om de två försvunna pojkarna gavs först uppgiften att ingen insats pågick för att leta efter dem. Detta har sedermera dementerats, men tecknen på att försvunna ensamkommande barn inte tas på samma allvar som försvunna svenska barn är tyvärr alltför många och tydliga.

Kunskapen om vad som händer med de försvunna barnen är begränsad, men både Rädda Barnen och en kartläggning från länsstyrelsen i Stockholm pekar på att en del av dem utsätts för människohandel, dels för sexuella ändamål, dels för att utnyttjas i stöldverksamhet, tiggeri och tvångsarbete. Andra tros leva som gatubarn. En representant för socialjouren i Stockholm säger att försvunna ensamkommande barn är ett utvecklingsområde. Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör justitie- och migrationsministern för att Migrationsverket ska säkerställa ett gott mottagande av ensamkommande flyktingbarn?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:242 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2015/1931

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:242 av Emma Carlsson Löfdahl (FP) Migrationsverkets ansvar för ensamkommande barn

Emma Carlsson Löfdahl har frågat mig vad jag som statsråd gör för att Migrationsverket ska säkerställa ett gott mottagande av ensamkommande barn.

Ensamkommande asylsökande barn är en utsatt grupp som behöver ett särskilt mottagande. Kommunerna ansvarar för de ensamkommande barnens boende och omsorg och för att de får tillgång till lämplig utbildning och behövlig hälso- och sjukvård.

Migrationsverket prövar barnens asylskäl, förordnar offentligt biträde och tecknar överenskommelser med kommunerna om mottagande av barnen samt anvisar barnen till en kommun för boende och annat stöd. Migrationsverket betalar också ut ersättningar till kommuner som tar emot barnen.

Det är viktigt att myndigheter som kommer i kontakt med ensamkommande asylsökande barn, t.ex. Migrationsverket, uppmärksammar om det finns något som tyder på att de utsätts för eller riskerar att utsättas för människohandel. Migrationsverket har därför fått i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som vidtas för att uppmärksamma sådana fall och redovisa hur samarbetet med andra myndigheter och aktörer bedrivs i dessa frågor. Migrationsverket har rapporterat sitt arbete i årsredovisningen för 2014. Av redovisningen framgår bl.a. att Migrationsverket arbetar för att uppmärksamma barn som riskerar att utsättas för människohandel bl.a. genom utbildningsinsatser för personalen på Migrationsverket och information till utlandsmyndigheter. Migrationsverket deltar även i olika projekt och samarbeten med andra myndigheter och organisationer som är verksamma på området.

Barnombudsmannen kallade den 19 februari i år Migrationsverket, Socialstyrelsen, Polismyndigheten och Skolverket till överläggning om hur Sverige bättre kan tillvarata ensamkommande asylsökande barns rätt till skydd. Avsikten var att diskutera bl.a. utmaningar, vidtagna åtgärder och eventuellt nödvändiga lagstiftningsförändringar för att skydda barnen bättre. Regeringen kommer att ta del av slutsatserna från överläggningen och diskutera behovet av vidare åtgärder.

Stockholm den 26 februari

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.