Medförande av skolpeng utomlands
Skriftlig fråga 2017/18:945 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-03-01
- Överlämnad
- 2018-03-01
- Anmäld
- 2018-03-02
- Svarsdatum
- 2018-03-14
- Sista svarsdatum
- 2018-03-14
- Besvarad
- 2018-03-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Enligt uppgifter från organisationen Svenskar i världen är det inte självklart att svenska elever i grund- eller gymnasieskolan kan ta med sig sin skolpeng till svenska utlandsskolor. De hävdar vidare att praxis varierar från kommun till kommun. Detta skapar naturligtvis problem och innebär även en försvårande omständighet för familjer som erbjuds utlandsuppdrag av olika slag. Det bidrar heller inte till likvärdighet inför lagen.
Med hänvisning till ovan vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:
Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att samtliga kommuner ska agera lika i frågan om att utlandssvenskars barn ska kunna medföra sin skolpeng till svenska utlandsskolor?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:945 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
U2018/
00993/S
Utbildningsdepartementet
Utbildningsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:945 av Betty Malmberg (M)
Medförande av skolpeng utomlands
Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att samtliga kommuner ska agera lika i frågan om att utlandssvenskars barn ska kunna medföra sin skolpeng till svenska utlandsskolor.
Kommuner har enligt gällande bestämmelser ingen skyldighet att betala utbildningskostnaderna för elever som studerar vid en svensk utlandsskola, utan beslutar själva i dessa fall. Det finns ingen nationellt tvingande lagstiftning i den här frågan.
Syftet med svenska utlandsskolor är att erbjuda svenskar som av olika skäl vistas utomlands skolgång enligt svenska läroplaner för medföljande barn och ungdomar. I förordningen (1994:519) om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar finns bestämmelser om statsbidrag som lämnas för bl.a. sådan utbildning.
Statens skolverk inkom i december 2017 med en hemställan till Utbildningsdepartementet där myndigheten vill uppmärksamma regeringen på svårigheter vid tillämpningen av förordningen om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar och föreslår bl.a. en översyn av förordningen.
Regeringen delar myndighetens bedömning att en översyn av förordningen är behövlig och har därför beslutat om ett uppdrag i regleringsbrevet för 2018 till Skolverket. Myndigheten ska utarbeta ett förslag till ändring av förordningen om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar i syfte att skapa ett mer hållbart och rättssäkert system för de svenska utlandsskolorna. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) senast den 28 februari 2019 och regeringen avser att avvakta Skolverkets redovisning av uppdraget.
Stockholm den 14 mars 2018
Gustav Fridolin
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.