Medborgarskap till kriminella

Skriftlig fråga 2021/22:1090 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-14
Överlämnad
2022-02-15
Anmäld
2022-02-16
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En syrisk migrant dömdes för våldtäkt på en 13-årig flicka. Detta efter att han jagat in offret på en toalett, där han våldförde sig på henne. Han nöjde sig dock inte efter att själva våldtäkten genomförts utan fortsatte olika former av övergrepp mot henne samt förföljde henne. Lyckligtvis kunde polisen som jagat och identifierat mannen också fånga honom. Bevisen räckte som bekant för en fällande dom, där vederbörande fick ynka två års fängelse som straff, vilket i praktiken endast handlar om cirka ett år.

Det är i sig en skandal att detta fasansfulla brott inte inneburit ett betydligt hårdare straff; faktum är dock att det bara är början. Bara en vecka efter våldtäkten kunde nämligen den hänsynslöse förövaren erhålla svenskt medborgarskap. Det finns mot bakgrund av detta flera frågeställningar värda att få svar på, dels hur Migrationsverket inte kan ha agerat, men också hur man inom rättsväsendet värderat dessa handlingar. Då förövaren nu också har svenskt medborgarskap finns det ingen möjlighet att utvisa honom vid fortsatt grov brottslighet.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Anders Ygeman svara på följande fråga:

 

Anser statsrådet att det är acceptabelt att personer som begått grova brott kan erhålla svenskt medborgarskap kort efter brottet, eller kan vi förvänta oss att statsrådet agerar för att ändra rådande förhållningssätt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1090 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2021/22:1090 av Markus Wiechel (SD)
Medborgarskap till kriminella

Markus Wiechel har frågat mig om det är acceptabelt att personer som begått grova brott kan erhålla svenskt medborgarskap kort efter brottet.

Det finns idag krav på hederligt levnadssätt då en person ansöker om svenskt medborgarskap. Regeringen har även tillsatt en utredning för att bland annat utreda ett införande av ett krav på att den som vid anmälan om svenskt medborgarskap inte är misstänkt eller dömd för allvarlig brottslighet.

Utredningens förslag överlämnades i juli 2021. Betänkandet remitterades under hösten 2021 och bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 23 februari 2022

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.