Mänskliga rättigheter i Iran
Skriftlig fråga 2017/18:497 av Amineh Kakabaveh (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-12-15
- Överlämnad
- 2017-12-18
- Anmäld
- 2017-12-19
- Svarsdatum
- 2018-01-02
- Sista svarsdatum
- 2018-01-02
- Besvarad
- 2018-01-02
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Jag har tidigare i olika sammanhang tagit upp frågan om hur rättssystemet i Iran fungerar och påpekat att det har stora brister när det gäller respekten för människoliv. Ett skrämmande exempel på hur illa det är ställt gäller Ahmadreza Djalali, läkare och forskare på Karolinska Institutet. Han sitter uppenbart oskyldigt anklagad och är dömd till döden för spioneri. Han hotas med avrättning vilken dag som helst.
Ahmadreza Djalali överklagade domen till högsta domstolen i Iran. Den 9 december meddelades hans advokat att domen kvarstår efter ett summariskt beslut från högsta domstolen där försvaret inte getts någon möjlighet att yttra sig, enligt Amnesty International. Domstolens agerande utgör en uppenbar kränkning av rätten till en rättvis rättegång och rätten till liv, enligt Amnesty International, som också menar att Ahmadreza Djalali torterats till att erkänna brottet.
Djalalis fru Vida Mehrannia har i sin förtvivlan vänt sig till mig och bett mig och oss att försöka göra något. Vida lever, som statsrådet vet, i Sverige. Hon skriver att hon och barnen, som nu fått veta vad som sker med deras pappa, lider förfärligt.
Den iranska regimen är inte känd för att hysa någon större respekt för mänskliga rättigheter. Man dömer människor till döden för tämligen lindriga förseelser. Men inte nog med det, man dömer också människor till hårda straff på lösa grunder.
Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att förmå den iranska regimen att utveckla ett rättssystem som respekterar mänskliga rättigheter och förhindrar att fler drabbas på samma sätt som Ahmadreza Djalali?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:497 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till ri
ksdagen
Svar på fråga 2017/18:497 av Amineh Kakabaveh (V)
Mänskliga rättigheter i Iran
Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förmå den iranska regimen att utveckla ett rättssystem som respekterar mänskliga rättigheter och förhindrar att fler drabbas på samma sätt som Ahmadreza Djalali.
Situationen för mänskliga rättigheter i Iran är allvarlig. Som Amineh Kakabaveh skriver, finns det omfattande brister i det iranska rättsväsendet, t.ex. i form av summariska rättegångar. Användningen av tortyr och det omfattande tillämpandet av dödsstraff är mycket oroande. Detta tas också upp i UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran som publicerades 2017.
Frågor om skyddet av och respekten för mänskliga rättigheter är centrala i Sveriges relation med Iran. Regeringen fortsätter att ta upp och försöka påverka situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran, inklusive beträffande det iranska rättsväsendet och användningen av dödsstraff. Vi arbetar löpande med dessa frågor i FN, genom EU och i våra bilaterala kontakter med iranska företrädare, så även beträffande enskilda ärenden som det mycket oroande fallet Ahmadreza Djalali. Det arbetet kommer att fortsätta.
Stockholm den 2 januari 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.