Manipulativa sekter
Skriftlig fråga 2013/14:313 av Bråkenhielm, Catharina (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Anmäld
- 2014-01-14
- Inlämnad
- 2014-01-14
- Svar anmält
- 2014-01-22
- Besvarad
- 2014-01-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 14 januari
Fråga
2013/14:313 Manipulativa sekter
av Catharina Bråkenhielm (S)
till socialminister Göran Hägglund (KD)
I betänkandet I God Tro (SOU 1998:113) tittade Krisstödsutredningen på frågan om manipulativa sekter. Utredningen såg allvarligt på förhållandet att det finns rörelser som utövar så destruktivt och manipulativt ledarskap att rörelsernas medlemmar riskerar att komma till skada. Särskilt allvarlig var iakttagelsen att barn i rörelserna styrs och kontrolleras genom rädsla för upptäckt och straff. Utifrån rörelsens centrala mål är det både funktionellt och viktigt att forma barnen till auktoritetstro, underordning och lydnad. Kritiskt tänkande och ifrågasättande uppmuntras inte. Fysisk bestraffning av barn ifrågasätts inte, och positiv inställning till aga förekommer.
Utredningen lade fram en rad förslag till åtgärder, men inga av dessa har genomförts trots att remissbehandlingen visade att inte minst för barnens skull måste åtgärder vidtas. Men också de vuxnas situation måste uppmärksammas. Det finns rapporterat att även vuxna farit illa av medlemskap i destruktiva, manipulativa rörelser och drabbats av psykiska störningar.
Det råder brist på sammanhållen forskning och kunskap inom området. Såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten behöver kunskap om de psykiatriska, sociala, medicinska och ekonomiska problem som en medlem i sådana rörelser kan möta och om vilken hjälp som behövs.
Min fråga till socialminister Göran Hägglund lyder:
Vilka åtgärder är socialministern beredd att vidta för att lyfta problemet och ta fram och sprida aktuell kunskap om hur de som drabbats av destruktivt, manipulativt ledarskap bäst kan hjälpas?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:313 besvarad av Socialminister Göran Hägglund
den 22 januari
Svar på fråga
2013/14:313 Manipulativa sekter
Socialminister Göran Hägglund
Catharina Bråkenhielm har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att lyfta problemet, som frågan gäller, och ta fram och sprida aktuell kunskap om hur de som drabbats av destruktivt, manipulativt ledarskap bäst kan hjälpas.
Det är naturligtvis angeläget att samhället har kapacitet att se och möta människor som är eller har varit utsatta för skadligt manipulativt ledarskap i sektliknande former. Kommunerna har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret att se till att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. Landstingen ska enligt hälso- och sjukvårdslagen erbjuda medborgarna en god hälso- och sjukvård när det behövs. I skolan ska det enligt skollagen finnas tillgång till elevhälsopersonal för medicinska, psykologiska och psykosociala insatser. Det är kommunerna och landstingen som ansvarar för att den personal som behövs finns och har kompetens att se och möta människor med problem.
Barn som far illa kommer dess värre inte alltid till socialtjänstens kännedom och kan därmed inte få det stöd och skydd de behöver från samhället. Den 1 januari 2013 ändrades kriterierna i socialtjänstlagen för när det finns en skyldighet att anmäla till socialnämnden eller när en anmälan bör göras av allmänheten. Förändringen syftade till att tydliggöra när anmälan ska göras. Enligt lagstiftningen är myndigheter med verksamhet som berör barn och ungdom skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stödja kommunernas och landstingens kapacitet att möta barn som riskerar att fara illa. Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag utarbetat ett kunskapsstöd för hälso- och sjukvården samt tandvården när det gäller barn som far illa och anmälningsskyldigheten. Socialstyrelsen och Skolverket har också fått i uppdrag att utarbeta och utveckla kunskapsstöd till socialtjänsten respektive personalen i förskolan, skolan, fritidshemmen och andra pedagogiska verksamheter. Även regeringens särskilda satsning på elevhälsan, med totalt 625 miljoner kronor under perioden2012–2015, bidrar till ökade möjligheter att tidigt se barn som av olika skäl riskerar att fara illa.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.