Månggifte

Skriftlig fråga 2017/18:452 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-08
Överlämnad
2017-12-12
Anmäld
2017-12-13
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I kulturer där kvinnan har en låg ställning jämfört med mannen och där äktenskapet är ett sätt för kvinnan att få en försörjning är månggifte ofta tillåtet för den man som har tillräckliga tillgångar och inkomster för att kunna försörja flera kvinnor. Alltid på männens villkor och alltid utan att kvinnorna har möjlighet att säga ja eller nej till varandra i äktenskapet.

Redan i början av 2000-talet motionerade socialdemokrater i riksdagen om att på olika sätt förhindra månggifte i Sverige, bland annat med motiveringen: Det är inte möjligt att ha olika jämställdhetssyn beroende på etnisk bakgrund.

Efter att Socialdemokraterna tog makten 2014 har regeringen i stället gjort allt den har kunnat för att skjuta frågan på framtiden. Nu är det mindre än ett år kvar till valet, och trots det finns inga konkreta förslag mot månggifte framarbetade. På många andra områden där man kunnat misstänka att barn far illa har regeringen varit snabb att agera, vilket har varit bra. När det gäller månggifte har det dock inte funnits några konkreta förslag alls efter regeringens tillträde.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen nu för att hantera frågan om månggifte?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:452 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)




Svar på fråga 2017/18:452 av Mikael Eskilandersson (SD)
Månggifte

Mikael Eskilandersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen nu vidtar för att hantera frågan om månggifte.

I Sverige är det inte tillåtet att ingå äktenskap när man redan är gift. Det finns många goda skäl till det – inte minst att värna jämställdheten. Tvegifte är till och med straffbart. Det är inte heller möjligt för personer med anknytning till Sverige att kringgå de svenska reglerna genom att ingå månggifte i ett annat land och sedan få det erkänt här. Till detta kommer att möjligheterna att få uppehållstillstånd på grund av anknytning till en person som redan är gift med någon här i Sverige är synnerligen begränsade. Vi har alltså en mycket sträng reglering kring månggifte i Sverige.

Samtidigt har både riksdagen och regeringen konstaterat att det finns ett behov av bättre kunskap om förekomsten av månggifte i Sverige. Regeringen har därför som ett första steg gett Skatteverket i uppdrag att, med bistånd av Migrationsverket och Statistiska centralbyrån, analysera förekomsten av månggifte i folkbokföringen. Uppdraget ska redovisas senast den 25 januari 2018 och jag ser fram emot att ta del av resultatet. Därefter kommer regeringen, med jämställdheten som en självklar utgångspunkt, att överväga ytterligare åtgärder eller förändringar i lagstiftningen.

Stockholm den 19 december 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.