Lotsplikt i Öresund

Skriftlig fråga 2017/18:1626 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-08-21
Överlämnad
2018-08-22
Anmäld
2018-08-30
Svarsdatum
2018-09-05
Sista svarsdatum
2018-09-05
Besvarad
2018-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I början av augusti gick ett 130 meter långt och 17 meter brett lastfartyg på grund utanför Helsingborg. Öresund är en av norra Europas mest trafikerade farleder och har omkring 40 000 fartygspassager per år. Det är en omfattande trafik som ska samsas på en begränsad yta.

I Öresund är det inte lotsplikt, men Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, rekommenderar användning av lots ombord på fartyg som är djupgående på sju meter och lastade med olja, kemikalier eller kärnavfall. I motioner till riksdagen har Moderaterna uppmärksammat att Sverige behöver arbeta för att se över hur Öresundstrakten kan utvecklas och uppdateras för att möta dagens och morgondagens risker. Danmark och Sverige bör ha likvärdiga bestämmelser när det gäller lotskrav.

Moderaterna har också drivit frågan i Nordiska rådet. År 2016 lade den konservativa gruppen i Nordiska rådet, där Moderaterna ingår, fram ett medlemsförslag om lotsplikt i Öresund. Förslaget ledde till att Nordiska rådet rekommenderade de nordiska regeringarna att till IMO föreslå att nuvarande riktlinjer för användning av lots i Öresund görs obligatoriska.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ämnar ministern agera i Nordiska ministerrådet för att skynda på frågan om lots med tanke på sommarens incidenter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1626 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/

04509/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1626 av Thomas Finnborg (M)
Lotsplikt i Öresund

Thomas Finnborg har frågat utrikesministern hur ministern ämnar agera i Nordiska ministerrådet för att skynda på frågan om lots med tanke på sommarens incidenter.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har en tydlig ambition att mer gods ska transporteras sjövägen och ser därför särskilt allvarligt på de fartygsolyckor som skedde under sommaren som kunde fått allvarliga konsekvenser för miljön. Den 14 augusti bjöd jag därför in representanter från sjöfartsbranschen och berörda myndigheter för att tillsammans diskutera hur vi både kan öka sjösäkerheten och ytterligare reducera riskerna med sjöonykterhet.

Som framgår i frågan så finns idag en rekommendation gällande lotsning i Öresund och trots att det inte är obligatorisk lotsplikt så ökar antalet frivilliga lotsningar i Öresund vilket stärker sjösäkerheten.

Den svenska och danska regeringens förslag om nya ruttåtgärder i Kattegatt och i norra Öresund har nyligen antagits av den internationella sjöfartsorganisationen, IMO. Dessa åtgärder kommer öka sjösäkerheten i det hårt trafikerade Öresundsområdet.

Regeringen kommer noggrant följa den fortsatta utvecklingen för att säkerställa att sjöfarten, som det kapacitetsstarka och klimateffektiva transportslag det är, kan utvecklas utan att risken för allvarliga sjöolyckor ökar.

Stockholm den 30 augusti 2018

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.