Lönekartläggning i Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2014/15:637 av Stig Henriksson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-08
Överlämnad
2015-06-09
Anmäld
2015-06-10
Svarsdatum
2015-06-17
Sista svarsdatum
2015-06-17
Besvarad
2015-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmakten har ett styrdokument för jämställdhet och jämlikhet. Där kan man läsa följande: Försvarsmakten strävar efter en jämställd personalsammansättning. Därför är målet under denna period att andelen kvinnor ökar på alla nivåer. Försvarsmaktens målsättning är att bland de som rekryteras till gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS) samt till de som genomför kompletterande militära utbildningen (KMU) är minst 20 procent kvinnor år 2014. Försvarsmaktens ledning har beslutat om målsättningen att 10 procent av cheferna i nivå OF/CF nivå 5 och högre ska vara kvinnor år 2014.

Försvarsmakten arbetar på många sätt bra med att förverkliga dessa målsättningar, men det finns ett område som är eftersatt trots goda ambitioner i policydokumentet, och det är det viktiga instrumentet lönekartläggning. Det har inte gjorts någon central kartläggning på sju år. Detta rimmar illa med egna skrivningar i policydokument och diskrimineringslagens stadgar om att en lönekartläggning ska göras vart tredje år.

Vi är nog eniga om att både policydokument och lagar ska följas, och jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att ta några initiativ för att tillse att Försvarsmakten följer sina egna policydokument samt gällande lagar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:637 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2015/870/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:637 av Stig Henriksson (V) Lönekartläggning i Försvarsmakten

Stig Henriksson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att tillse att Försvarsmakten följer sina egna policydokument samt gällande lagar. Bakgrunden till frågan är att Försvarsmakten inte genomfört någon central lönekartläggning på sju år.

Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att uppnå jämställda löner och regeringens mål om bland annat ekonomisk jämställdhet. Alla arbetsgivare ska följa vad diskrimineringslagen föreskriver om aktiva åtgärder och kravet på lönekartläggning vart tredje år. Arbetsgivare ska i enlighet med diskrimineringslagen verka för att utjämna och förhindra skillnader i löner och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. De ska också främja lika möjligheter till löneutveckling för kvinnor och män.

I staten är de arbetsgivarpolitiska frågorna delegerade till myndigheterna. Regeringen anger delmål för de statliga arbetsgivarna, bl.a. att andelen kvinnor på ledande befattningar ska öka och att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska minska.

Det är diskrimineringsombudsmannen som utövar tillsyn att diskrimineringslagen följs. Som minister får jag inte påverka hur ombudsmannen genomför sin tillsyn.

Stockholm den 17 juni 2015

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.