Lokalt ledd utveckling i hela landet
Skriftlig fråga 2014/15:534 av Håkan Svenneling (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-05-18
- Överlämnad
- 2015-05-18
- Anmäld
- 2015-05-19
- Svarsdatum
- 2015-05-27
- Sista svarsdatum
- 2015-05-27
- Besvarad
- 2015-05-27
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Lokalt ledd utveckling har varit en framgångssaga på svensk landsbygd sedan 1996. Det har inneburit lokalt beslutsfattande av projektmedel för lokal utveckling utifrån lokala förutsättningar. Den ekonomiska finansieringen har följt EU:s programperioder med sjuåriga budgetar och därför har ett nytt ställningstagande varit aktuellt med anledning av den nya programperioden för landsbygdsprogrammet. Arbetet har genomförts enligt den så kallade Leadermetoden som innebär ett trepartnerskap mellan det lokala näringslivet, den ideella sektorn och offentliga aktörer, främst kommunerna.
Den förra borgerliga regeringen beviljade mindre pengar till lokalt ledd utveckling, tidigare kallat Leader, för 2014–2020. Man beviljade 2 miljarder i stället för 2,4 miljarder som varit fallet i tidigare programperiod (totalt sju år).
Den minskade budgeten för den nya programperioden har gjort att Jordbruksverket valt att utesluta fem områden som sökt av totalt 53 ansökningar, med motiveringar som att de inte anses ha tillräckligt bra strategier eller inte får stor nog budget för att kunna ha tillräcklig administrativ kapacitet. De fem bortvalda områdena omfattar 437 000 landsbygdsinvånare i 31 kommuner från åtta län som finns från norr till söder. De är alla områden som funnits tidigare och där lokal kompetens och erfarenhet byggs upp under lång tid.
Att få till stånd lokalt ledd utveckling i dessa områden är dock inte särskilt svårt. Fem områden med minimibudget på 34 miljoner skulle innebära 170 miljoner. Denna siffra inkluderar kommunernas medfinansiering, vilket gör att det endast är 114 miljoner kronor fram till 2020 i statlig finansiering saknas.
Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Är statsrådet beredd att verka för en ny utlysning av medel för lokalt ledd utveckling för att hela landet ska kunna ta del av Leadermetoden?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:534 besvarad av Sven-Erik Bucht (S), statsråd
| ||
Dnr N2015/4198/HL | ||
Näringsdepartementet |
Landsbygdsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:534 av Håkan Svenneling (V) Lokalt ledd utveckling i hela landet
Håkan Svenneling har frågat mig om jag är beredd att verka för en ny utlysning av medel för Lokalt ledd utveckling för att hela landet ska kunna ta del av Leadermetoden.
Frågan uppkommer eftersom Statens jordbruksverk i april beslutade att prioritera och tilldela medel till 48 av de 53 förslag till lokala utvecklingsstrategier som inkommit till verket.
Jag vill först och främst understryka att jag förstår att det är ett tråkigt besked för de fem områden som inte har prioriterats. Samtidigt har jag förtroende för att Statens jordbruksverk prioriterat medlen utifrån det uppdrag som ålagts myndigheten.
Förhoppningen är att kommissionen inom kort fattar beslut om att godkänna de strukturfondsprogram som styr arbetet med Lokalt ledd utveckling och som ska gälla under perioden 2014–2020. De medel som finns tillgängliga för arbetet med Lokalt ledd utveckling är fördelade i och med Statens jordbruksverks prioritering, och det finns inte några planer på ytterligare utlysningar.
Nu när prioriteringen är gjord är det värt att lyfta fram att arbetet med Lokalt ledd utveckling är en del av de politiska insatser som riktar sig till landsbygden. Även om det är mycket pengar som går till arbetet med Lokalt ledd utveckling, så är det en liten del av de EU-finansierade program och den nationella politik som syftar till att skapa förutsättningar för att kvinnor och män ska kunna bo och jobba i hela landet. Nu tror jag att det är viktigt att se vilka andra medel som finns för landsbygdsutveckling på den lokala nivån.
För att lyfta fram några andra finansieringsmöjligheter vill jag peka på landsbygdsprogrammet, där budgeten på 36 miljarder kronor helt syftar till att utveckla den svenska landsbygden inom ett flertal områden. Även utanför de medel som är knutna till Lokalt ledd utveckling finns det mycket pengar som kan användas för lokalt utvecklingsarbete. Jag tänker exempelvis på stöd till lokal serviceutveckling, till projekt inom turism, idrotts- och fritidsanläggningar eller utveckling av småskalig infrastruktur, eller de ytterligare möjligheter som finns att arbeta med bland annat miljöinsatser, konkurrenskraft och företag.
Stockholm den 26 maj 2015
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.