Lokala poliser
Skriftlig fråga 2014/15:670 av Ellen Juntti (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-16
- Överlämnad
- 2015-06-17
- Anmäld
- 2015-06-22
- Svarsdatum
- 2015-06-24
- Sista svarsdatum
- 2015-06-24
- Besvarad
- 2015-06-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Det pågår en våldsvåg i Västsverige. Trippelmord i Uddevalla, två mord i Borås och skottlossningar i princip varje vecka i Göteborg. Flera personer har skjutits ihjäl i Göteborg under 2015. Många skjutningar har troligtvis koppling till narkotikahandel.
De gängrelaterade skjutningarna har blivit mer eller mindre vardag i Göteborg. De har också blivit kallblodigare, inte minst med tanke på skjutningarna på en restaurang på Vårväderstorget där mördare mejade ner människor på restaurangen. Det ledde till två döda och många skadade. Detta måste stoppas!
Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, uppger i en intervju i Göteborgs-Posten att polisens resurser inte räcker till för att stoppa dessa skjutningar. Våra resurser är en flaskhals, det är inget att sticka under stol med. Vi har nästan aldrig de resurser som vi anser att vi behöver. Samtidigt drabbar insatsen mot de kriminella gängen annan polisverksamhet, säger Nord.
Enligt Nord behöver de ytterligare 100 nya områdespoliser för att få en långsiktighet i arbetet. Detta skulle innebära en permanent närvaro i förorterna, inte som det är i dagsläget att man behöver låna in poliser vid olika händelser.
Även hos polisfacket är man orolig för våldsvågen i Göteborg. Dessa skjutningar innebär en mental anspänning för poliserna, som riskerar sin hälsa på grund av de svåra och farliga upplevelserna. Skjutningarna på Vårväderstorget har beskrivits som en krigsscen, med två mördade människor och många andra skottskadade som låg blodiga på golvet och skrek i panik på hjälp.
Det behövs fler lokala poliser, både för att öka brottsbekämpningen och för att förbättra arbetssituationen för poliserna. I januari 2015 slogs polisens 21 myndigheter samman till en myndighet. Ett av huvudsyftena med sammanslagningen var att öka antalet lokala poliser.
I december 2014 lämnade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen ska återkomma med en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att öka antalet lokala poliser. Regeringen har inte återkommit ännu.
Min fråga till statsrådet är:
Avser statsrådet att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att polisen ska få de personalresurser som de behöver för att stoppa våldsvågen i Västsverige, och när kommer detta att ske?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:670 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Dnr Ju2015/05097/POL | ||
Justitiedepartementet |
Inrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:670 av Ellen Juntti (M) Lokala poliser
Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder, och i så fall vilka, för att polisen ska få de personalresurser som de behöver för att stoppa våldsvågen i Västsverige, och när detta kommer att ske.
Det är naturligtvis inte acceptabelt att människor ska behöva uppleva öppna skjutningar och kriminella uppgörelser i sitt lokalsamhälle. För att skapa ett tryggt samhälle krävs såväl en aktiv och inkluderande välfärdspolitik som ett strategiskt och målmedvetet brottsförebyggande arbete. Det senaste decenniet har vi sett en negativ utveckling i vissa områden, främst i förorterna till våra storstäder, där lokala kriminella personer slutit sig samman och växt sig starkare i sin brottsutövning. Det är många gånger i samma områden det förekommer såväl skjutningar och social oro som en omfattande social utsatthet.
Polismyndigheten arbetar sedan många år mot problemen, men kan inte på egen hand motverka utvecklingen. För att nå framgång i arbetet krävs att polisen arbetar systematiskt och uthålligt tillsammans med andra myndigheter. Regeringen bedömer att det finns stor potential att utveckla detta arbete och att öka samordningen mellan aktörerna. Ambitionen är att det ska finnas ett strukturerat brottsförebyggande arbete över hela landet.
Mot bakgrund av detta aviserade regeringen i mars 2015 att en satsning på brottsförebyggande arbete kommer att göras. Brottsförebyggande rådet (Brå) kommer att få i uppdrag att lämna förslag på hur en förstärkt nationell stöd- och samordningsfunktion bör utformas på myndigheten. Regeringen avser också att knyta en nationell samordnare till myndigheten. Vidare kommer regeringen att ta fram en nationell handlingsplan för det brottsförebyggande arbetet.
Som Ellen Juntti nämner är en tydligare lokalt förankrad polis ett av huvudsyftena med polisens ombildning. Som ett led i detta kommer Polismyndigheten att inrätta områdespoliser med huvuduppgift att arbeta med lokalt brottsförebyggande åtgärder så som social oro och lokal gängkriminalitet. I kommuner eller stadsdelar som är särskilt utsatta är riktmärket att det ska finnas minst en områdespolis per 5 000 invånare.
Ombildningen av polisen till en myndighet har också möjliggjort en större operativ slagkraft och en tydligare styrning över hela landet. Polismyndigheten har nyligen beslutat om en operativ inriktning för särskilt utsatta geografiska områden, vilket bland annat kommer att innebära stärkt synlighet och starkare lokal förankring av polisarbetet för just dessa områden.
Det är Polismyndighetens ansvar att se till så att personal finns tillgänglig där den behövs bäst. Regeringen kommer dock att noga följa myndighetens fortsatta arbete med att nå ombildningens intentioner och följa upp att åtgärderna får avsedd effekt.
Stockholm den 24 juni 2015
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.