Lokala bankkontor

Skriftlig fråga 2017/18:468 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-12
Överlämnad
2017-12-13
Anmäld
2017-12-14
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Regeringen har börjat byta riktning när det gäller landsbygdspolitiken. Genom att decentralisera statliga myndigheter och verk och upprätta servicekontor har fler fått en mer nära kontakt med viktiga myndigheter. Något som är viktigt både för företag och för enskilda medborgare.

Lika viktigt för både befolkning och företag är närheten till lokala bankkontor. Medan regeringen decentraliserar lägger bankerna i allt snabbare takt ned sina lokala kontor. Under de senaste tio åren har tre av de största bankerna lagt ned ca 250 bankkontor runt om i landet, främst på glesbygden. Bristen på ett väl fungerande bank- och finansväsen har under åtskilliga decennier försvårat en nödvändig modernisering, näringsmässig breddning och ekonomisk tillväxt av över hälften av landets regioner.

I Värmland har Swedbank lagt ned flera kontor, vilket lett till att ett tiotal kommuner under året bildat ett nytt nätverk för att kunna locka nya och andra aktörer än storbankerna att öppna bankkontor på mindre orter. Här är framför allt sparbanksrörelsen viktig – en rörelse som i andra delar av landet varit en utvecklingsmotor i mindre kommuner och gynnat tillkomsten av fler företag och jobb i regionerna utanför de stora tätortsbildningarna. Därför är det viktigt att det förs en politik så att sparbanksrörelsen kan stärkas, och det finns flera områden som behöver åtgärdas.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att stilla oron i landets kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:468 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)




Svar på fråga 2017/18:468 av Lars Mejern Larsson (S) Lokala bankkontor

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stilla oron i landets kommuner, främst avseende tillgången till lokala bankkontor.

Jag instämmer i Mejern Larssons bild över den utmanande situation många delar av landet möter avseende tillgången till banktjänster. Statens ansvar för de grundläggande betaltjänsterna omfattar de orter och den landsbygd där behovet av grundläggande betaltjänster inte tillgodoses av marknaden. Varje länsstyrelse ska årligen bedöma om samhällets behov av grundläggande betaltjänster är tillgodosett. Regeringen har dessutom gett en parlamentarisk kommitté – Riksbankskommittén – i uppdrag att bl.a. se över Riksbankens roll och ansvar för kontanttillgången i hela landet. Jag har även vid flera tillfällen samlat aktörerna i kontanthanteringskedjan för att diskutera frågan och fört dialog med civilsamhället. Utöver detta har regeringen också inlett ett arbete med att belysa förutsättningarna för småföretagares tillgång till lånefinansiering. Både jag som finansmarknadsminister och näringsminister Mikael Damberg är engagerade och ambitionen är att åstadkomma konkreta förbättringsåtgärder.

När det gäller frågan om sparbanksrörelsens konkurrenssituation är det något som regeringen är medveten om och arbetar med i olika delar, t.ex. i arbetet med att se över proportionaliteten i regelverket för bankernas kapitaltäckning. Det pågår inom EU en omarbetning av detta regelverk och ett av syftena är just att försöka minska den administrativa bördan för mindre banker. I detta arbete har jag bl.a. haft kontakt med Sparbankernas Riksförbund för att få en bättre förståelse för deras situation och vilka förändringar som skulle vara gynnsamma. Regeringen arbetar för att små banker inte ska uppleva att deras verksamhet begränsas av alltför betungande administrativa krav utan att alla aktörer som har en sund och lönsam affärsmodell, oavsett storlek, ska ha förutsättningar att agera på marknaden.

Stockholm den 21 december 2017

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.