LKAB:s roll för ryskbyggd kärnkraft i Finland
Skriftlig fråga 2014/15:658 av Birger Lahti (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-06-11
- Överlämnad
- 2015-06-12
- Anmäld
- 2015-06-15
- Sista svarsdatum
- 2015-06-24
- Svarsdatum
- 2015-07-02
- Besvarad
- 2015-07-02
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)
Det finländska bolaget Fennovoima planerar att med det ryska statsägda bolaget Rosatom som leverantör bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Bottenviken. Projektet fick i december förra året godkänt av den finländska riksdagen.
Det ryska kärnenergibolaget Rosatom utgör basen i det ryska kärnenergiprogrammet och är involverat i samtliga led i kärnenergifrågor, civilt såväl som militärt. Rosatom är ett kontroversiellt bolag som är omgärdat av anklagelser om korruption och bristande säkerhetsarbete, och flera av dess projekt har lett till förseningar och dramatiskt ökade kostnader. Dessutom kommer bränslet till ett eventuellt kärnkraftverk i Pyhäjoki att levereras från Mayak, ett av världens mest kontaminerade områden.
Som en följd av situationen i Ukraina beslutade Storbritannien tidigare förra året att frysa sitt kärnkraftssamarbete med Rosatom. Dessutom antog Europaparlamentet i september en resolution som uppmanade EU att exkludera Ryssland från civilt kärnkraftssamarbete.
Genom sitt förvärv av det finländska stålbolaget Rautaruukki är svenska SSAB en betydelsefull ägare av Fennovoima. SSAB är ett privat bolag och har naturligtvis sin fulla rätt att välja vad de vill investera i, även om dess val i detta sammanhang förefaller ytterst märkligt.
En av de större ägarna av SSAB i sin tur är helstatliga LKAB. Om ryska Rosatom slutligen kommer att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, 16 mil från den svenska gränsen, kan det alltså ske genom den svenska statens indirekta medverkan. Därmed kan det konstateras att staten har en möjlighet till inflytande.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson:
Hur ser ministern på det faktum att statliga LKAB kan komma att medverka indirekt till ett nytt ryskbyggt kärnkraftverk i Finland?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:658 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.