Livsmedelsverkets rekommendation gällande viltkött
Skriftlig fråga 2017/18:562 av Maria Malmer Stenergard (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-09
- Överlämnad
- 2018-01-10
- Anmäld
- 2018-01-16
- Svarsdatum
- 2018-01-17
- Sista svarsdatum
- 2018-01-17
- Besvarad
- 2018-01-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Livsmedelsverkets rekommendation är att konsumenter ska äta högst 500 gram rött kött per vecka, då de menar att det kan finnas en koppling mellan rött kött och tjock- och ändtarmscancer.
Den vetenskapliga grunden för rekommendationen är svag. Enligt Svenska Dagbladet (den 7 januari) saknas det randomiserade och kontrollerade studier som visar att en mindre konsumtion av rött kött leder till mindre risk att drabbas av cancer.
Livsmedelsverkets rekommendation gör heller ingen skillnad mellan exempelvis nötkött och viltkött, trots att tillverkningsprocessen kan spela en stor roll. Livsmedelsverkets egen studie av samer, som äter upp emot tio gånger mer renkött än vad myndigheten rekommenderar, visar dessutom att samerna inte har en ökad risk för att drabbas av tjocktarmscancer.
Det är viktigt att rekommendationer om kost från ansvarig myndighet, det vill säga Livsmedelsverket, baseras på vetenskap i stället för antaganden.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att Livsmedelsverkets rekommendationer gällande konsumtion av viltkött ska baseras på vetenskaplig forskning?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:562 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
N2018/00129/DL
Näringsdepartementet
Landsbygdsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:562 av Maria Malmer Stenergard (M)
Livsmedelsverkets rekommendation gällande viltkött
Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att Livsmedelsverkets rekommendationer gällande konsumtion av viltkött ska baseras på vetenskaplig forskning.
Livsmedelsverkets råd om att begränsa intaget av rött kött och charkuteriprodukter till sammanlagt 500 gram kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt i veckan baseras bl.a. på rekommendationer från World Cancer Reasearch Fund. Rekommendationen från World Cancer Research Fund baseras på övertygande vetenskapliga bevis för att konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter är en riskfaktor för tjock- och ändtarmscancer. Livsmedelsverket har i sitt arbete även vägt in andra relevanta faktorer så som miljö, djurskydd, antibiotikaresistens, svensk matkultur och tradition samt konsekvenser för näringen för att bedöma relevansen för rådet.
Jag har förtroende för Livsmedelsverkets vetenskapliga kompetens och hur myndigheten arbetar med att ta fram kostråd. Livsmedelsverkets kostråd bygger på den samlade forskningen inom området, där olika typer av studier tillsammans ger en stabil vetenskaplig grund. Jag anser därför att det inte är nödvändigt att vidta några åtgärder i denna fråga.
Stockholm den 17 januari 2018
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.