Livsmedelsexport
Skriftlig fråga 2016/17:751 av Eskil Erlandsson (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-27
- Överlämnad
- 2017-01-30
- Anmäld
- 2017-01-31
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
- Besvarad
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Under alliansregeringen lanserade vi Matlandet Sverige, en heltäckande satsning som skapade 9 000 nya arbetstillfällen inom hela livsmedelskedjan. Satsningen förenklade flera krångliga regler och sänkte kostnaderna för exempelvis slakterier. Sverige som matnation sattes på kartan, mycket satsades på export av livsmedel och livsmedelsexporten ökade med ca 70 procent från 2007 till 2014.
Den markanta ökningstakten som rådde under alliansregeringens tid har minskat. År 2015 ökade exporten med blott 3 procent, vilket kan jämföras med året innan, då ökningen var mer än dubbelt så stor. Samtidigt visades att exporten till Tyskland och Nederländerna, två av Sveriges viktigaste exportmottagare, minskade. Samtidigt som takten på den svenska exporten av livsmedel minskar så ökar importen av utländsk mat.
När regeringen tillträdde valde man att ta bort Matlandet Sverige samtidigt som man lovade guld och gröna skogar i form av en egen livsmedelsstrategi. Denna strategi har försenats över ett år, och under tiden har livsmedelsbranschen och lantbrukare försatts i ovisshet. Tydliga signaler och konkreta åtgärder har saknats. Utan konkreta åtgärder kommer livsmedelsexporten och produktionen att fortsätta att falla.
Mot den bakgrunden, och särskilt med tanke på utvecklingen för svensk livsmedelsexport, vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Är det fortfarande statsrådets slutsats att det var lämpligt att ta bort satsningen på och stödet som fanns i Matlandet Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:751 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Dnr N2017/00675/JM | ||
Näringsdepartementet |
Landsbygdsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:751 av Eskil Erlandsson (C) Livsmedelsexport
Eskil Erlandsson har frågat mig om det fortfarande är min slutsats att det var lämpligt att ta bort satsningen på och stödet som fanns i Matlandet Sverige.
Låt mig inledningsvis konstatera att regeringen nyligen överlämnat propositionen ”En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet” till riksdagen. Propositionen, vars övergripande mål vilar på en överenskommelse med Moderaterna, Centerpartiet, Vänster-partiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, ska fungera som en långsiktig plattform för en hållbar livsmedelspolitik fram till år 2030. Regeringen har även presenterat en handlingsplan som anger hur regeringen avser att arbeta för att målen och visionen i Livsmedels-strategin ska uppnås. Handlingsplanen kommer att uppdateras över tid och givetvis påverkas av framtida regeringar. Målen för strategin kommer dock att ligga fast och ge en tydlig inriktning för kommande insatser. Matlandet Sverige utgjorde en god början på arbetet med att stärka den svenska livsmedelskedjan. Enligt min bedömning ger dock Livsmedels-strategin betydligt bättre förutsättningar att nå konkreta och bestående resultat. Det är min övertygelse att detta även gäller för livsmedels-exporten.
Stockholm den 8 februari 2017
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.