Till innehåll på sidan

Lindrigare straff vid förflyttning från Sverige

Skriftlig fråga 2016/17:1599 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-14
Överlämnad
2017-06-15
Anmäld
2017-06-16
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21
Besvarad
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För två år sedan mördades 17-åriga Lisa Holm i Kinnekulle i Skaraborg. Ett mord som uppmärksammades och lämnade få oberörda. Tusentals människor hjälpte till att leta efter den unga kvinnan under de fem sommardagar som gick efter att hon anmäldes försvunnen vid 21-tiden den 7 juni 2015.

Nerijus Bilevicius dömdes för mordet till livstids fängelse. Enligt hovrättsdomen gjorde han sig skyldig till ett lömskt angrepp på en ödslig plats mot en person som måste ha varit intet ont anande när han dödade den unga kvinnan.

Bilevicius har sedan han började avtjäna sitt straff i fängelse begärt att få förflyttas till sitt hemland Litauen för att avtjäna resterande straff där. Som skäl anger han språkliga svårigheter samt det långa avståndet till sina föräldrar och sin fru.

Vid en förfrågan från Kriminalvården i Sverige till litauiska myndigheter meddelade de att en eventuell flytt till Litauen skulle kunna leda till att strafftiden reducerades från livstid till ett tidsbegränsat straff på 15 års fängelse. Huruvida det blir någon flytt, samt om straffet i sådant fall reduceras eller inte, är ännu ej klargjort.

Det är inte ovanligt att utländska medborgare som döms i Sverige begär förflyttning för att få avtjäna sitt straff i sitt hemland. Att sedan dömda använder detta som ett sätt att få ett lindrigare straff är mycket beklämmande. Det är upprörande för alla inblandade men inte minst för familj och vänner, särskilt efter ett brutalt brott.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att påföljder utdömda i Sverige gäller lika för alla även vid överflyttning till ett annat land?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1599 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2017/05386

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1599 av Cecilia Widegren (M) Lindrigare straff vid förflyttning från Sverige

Cecilia Widegren har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vilka åtgärder han tänker vidta för att säkerställa att påföljder utdömda i Sverige gäller lika för alla även vid överförflyttning till ett annat land.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regler om överförande av straffverkställighet från Sverige till stater inom Europeiska unionen finns i lagen (2015:96) om erkännande och verkställighet av frihetsberövande påföljder inom Europeiska unionen. Lagen bygger på bindande EU-regler och genomför rådets rambeslut 2008/909/RIF om tillämpning av principen om ömsesidigt erkännande på brottmålsdomar avseende fängelse eller andra frihetsberövande åtgärder i syfte att verkställa dessa inom Europeiska unionen. Grundtanken med rambeslutet är att en person som döms till en frihetsberövande påföljd ska verkställa straffet i den medlemsstat där hans eller hennes sociala återanpassning sker bäst, vilket som regel är i hemlandet.

Enligt rambeslutet är huvudregeln att det är den utdömda påföljden som ska verkställas även när verkställigheten ska ske i en annan stat. I undantagsfall får dock myndigheten i den stat där påföljden ska verkställas anpassa påföljden och sätta ned straffets längd (artikel 8.2). Sådan anpassning får bara ske om det utdömda straffet är längre än det strängaste straff som föreskrivs för motsvarande brott i den stat där straffet ska verkställas. Om påföljden anpassas ska straffet bestämmas till det strängaste straff som föreskrivs för motsvarande brott i den verkställande staten.

Det är Kriminalvården som beslutar om en fängelsedom ska sändas över till en annan medlemsstat. Kriminalvårdens beslut kan överklagas till tingsrätt. Varken rambeslutet eller lagen uppställer någon skyldighet för Kriminalvården att översända en dom till en annan medlemsstat. I stället uppställs i lagen ett antal kriterier för när och hur en dom får översändas. Ett krav är att ett översändande endast får ske om det är lämpligt. Det kravet syftar enligt förarbetena till lagen bl.a. till att avstå från att överföra straffverkställigheten till en stat som har för avsikt att väsentligt sätta ned påföljdens längd. Om Kriminalvården först i efterhand får reda på att den andra staten har sådana avsikter kan Kriminalvården, så länge verkställigheten inte har påbörjats i den andra staten, upphäva beslutet om att sända över domen. Det finns alltså regler som tar hand om den situation som Cecilia Widegren lyfter i frågan. Några åtgärder från regeringens sida är därför inte påkallade.

Stockholm den 21 juni 2017

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.