Till innehåll på sidan

Likvärdighet mellan nämndemän i Sveriges domstolar

Skriftlig fråga 2023/24:193 av Mattias Vepsä (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-31
Överlämnad
2023-11-01
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Förtroendet för domstolarna är avgörande i rättssystemet. En viktig del i domstolarnas funktion är nämndemännen, som tillsammans med juristdomare dömer i olika mål. 

Nämndemännens uppgift är således viktig, och att nämndemännen har en förankring i hela samhället är avgörande. De senaste åren har både döva och blinda kunnat utses till och fullfölja uppdraget som nämndemän. Det är viktigt att många olika erfarenheter finns representerade bland landets nämndemän, och det är en del i demokratin att alla måste kunna delta. 

Jag har uppmärksammats på att det ser väldigt olika ut vid landets domstolar. 

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att personer också med funktionshinder kan ta ett uppdrag som nämndeman, och hur kan detta garanteras i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:193 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)


Svar på fråga 2023/24:193 av Mattias Vepsä (S)
Likvärdighet mellan nämndemän i Sveriges domstolar

Mattias Vepsä har frågat mig vad jag och regeringen gör för att säkerställa att personer med funktionshinder också kan ta ett uppdrag som nämndeman, och hur detta kan garanteras i hela landet.

Som representanter för allmänheten fyller nämndemännen en viktig funktion i våra domstolar. Genom sin medverkan och insyn i den dömande verksamheten bidrar nämndemännen till att upprätthålla förtroendet för domstolarna och stärka deras legitimitet. För att nämndemannasystemet ska ha en demokratisk förankring är det angeläget att nämndemannakårens sammansättning speglar samhället i stort, och där ingår naturligtvis även personer med funktionshinder.

En viktig del i att åstadkomma en allsidigt sammansatt nämndemannakår är att bredda rekryteringen av nämndemän, bl.a. genom att öka rekryteringen utanför de politiska partierna. Regeringen gav inför nämndemannavalet 2023 Domstolsverket i uppdrag att genomföra informationsinsatser för presumtiva nämndemän och nominerande och väljande organ i syfte att få till stånd en bredare rekrytering. Domstolsverket har under våren genomfört kommunikationsinsatser och utfallet av uppdraget ska redovisas i mars 2024. I oktober hade jag också ett givande möte med representanter för riksdagspartierna och Nämndemännens riksförbund där vi diskuterade rekryteringsfrågan.

En annan viktig del är att domstolarnas arbetssätt och lokaler är anpassade för personer med funktionshinder. Domstolsverket och domstolarna arbetar kontinuerligt med att öka tillgängligheten i domstolarna. Inom Sveriges Domstolar avslutades t.ex. under förra året större renoveringar vid ett tiotal domstolar, som i och med det blev mer tillgängliga. Domstolsverket arbetar också systematiskt med tillgänglighetsfrågor och har bl.a. tagit fram mål för funktionshindersarbetet som ska styra myndighetens rapportering och uppföljning av olika tillgänglighetsaktiviteter.

Flera åtgärder har alltså vidtagits för att bredda rekryteringen av nämndemän och för att öka tillgängligheten i domstolarna för personer med funktionshinder. Jag och regeringen fortsätter att följa de här frågorna noga.

Stockholm den 8 november 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.