Ledning för ett starkare försvar
Skriftlig fråga 2017/18:486 av Mikael Oscarsson (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-12-14
- Överlämnad
- 2017-12-15
- Anmäld
- 2017-12-18
- Svarsdatum
- 2017-12-29
- Sista svarsdatum
- 2017-12-29
- Besvarad
- 2017-12-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Försvarsmakten har inom ramen för att öka den operativa förmågan även genomfört en planering som kallas Ledning för ett starkare försvar. Detta handlar bland annat om att utlokalisera arméstaben, flygstaben och marinstaben från Stockholm till Uppsala, Kungsängen och Musköbasen. Detta är viktiga åtgärder för att minska sårbarheten hos den högre ledningen inom Försvarsmakten. Nu väntar Försvarsmakten på de politiska beslut som krävs för att denna planering ska kunna verkställas, eftersom förändringarna är av den karaktären att det krävs politiska beslut.
Försvarsmakten har satt upp en tidsplan för att påbörja dessa förändringar från årsskiftet, men det förutsätter att de politiska beslut som krävs är fattade. Det är angeläget att Försvarsmakten får möjlighet att påbörja dessa åtgärder, eftersom Försvarsmaktens förmåga att leda sin organisation måste förbättras med tanke på utvecklingen i omvärlden.
Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:
När tänker ministern fatta ett beslut alternativt lägga fram en proposition för att Försvarsmakten ska kunna påbörja genomförandet av dessa åtgärder?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:486 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Fö2017/01711/MFI
Försvarsdepartementet
Försvarsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:486 av Mikael Oscarsson (KD)
Ledning för ett starkare försvar
Mikael Oscarsson har frågat mig när jag avser fatta beslut alternativt lägga fram en proposition för att Försvarsmakten ska kunna påbörja en omlokalisering av armé-, marin- och flygvapenstaben.
I sitt budgetunderlag för 2018 (BU 18) hemställer Försvarsmakten bl.a. om att bilda försvarsgrensstaber, huvudsakligen genom att slå samman respektive försvarsgrens s.k. stridskraftsavdelning med försvarsgrenens taktiska stab. Arméstaben föreslås härvid lokaliseras till Kungsängen, marinstaben till Muskö och flygvapenstaben till Uppsala.
Vidare anför Försvarsmakten i BU 18 att förändringarna i ledningsorganisationen, där det är möjligt, bör ske synkroniserat med implementering av åtgärder efter regeringsbeslut till följd av utredningen Logistik för högre försvarsberedskap (SOU 2016:88).
Avseende Logistik för högre försvarsberedskap ger regeringen i Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Försvarsmakten anvisningar om vissa åtgärder. Emellertid har regeringen i budgetpropositionen för 2018 gjort bedömningen att ansvarsfördelningen mellan Försvarsmakten och Försvarets materielverk avseende vidmakthållande och därtill knuten upphandling samt upphandling av de varor och tjänster som behövs i förråd, service och verkstadstjänster för Försvarsmaktens förbandsverksamhet ska vara föremål för en fördjupad översyn. Jag har därför beslutat om en sådan översyn. Arbetet ska redovisas senast den 30 mars 2018. Resultatet av den fördjupade översynen kommer att beredas skyndsamt i syfte att kunna vidta åtgärder senast fr.o.m. 2019.
Försvarsmakten har efter BU 18 inlämnande meddelat att den närmare utformningen och etableringen av försvarsgrensstaberna bör avvakta regeringens ställningstagande till den översyn som avses ovan.
Regeringen har hörsammat Försvarsmaktens önskemål i detta avseende och tog därför inte ställning till etablerande och lokalisering av försvarsgrensstaberna i budgetpropositionen för 2018.
Stockholm den 29 december 2017
Peter Hultqvist
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.