Lärarstudenternas praktikperioder
Skriftlig fråga 2016/17:712 av Linda Snecker (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-24
- Överlämnad
- 2017-01-25
- Anmäld
- 2017-01-26
- Svarsdatum
- 2017-02-01
- Sista svarsdatum
- 2017-02-01
- Besvarad
- 2017-02-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Det senaste numret av tidningen Skolvärlden innehåller en granskning av lärarstudenters praktikperioder. I den går det att läsa att 34,2 av lärarstudenterna känt sig osäkra på att fortsätta sina studier efter sina praktikperioder. Flera av de brister som framkommer i granskningen pekar på att lärosätena inte gör tillräckligt. För att motverka en framtida lärarbrist behöver alla hjälpas åt, så även lärosätena.
Min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson är därför:
Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts om brister i lärarstudenternas praktikperioder?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:712 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Dnr U2017/00294/UH | ||
Utbildningsdepartementet |
Ministern för högre utbildning och forskning |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:712 av Linda Snecker (V) Lärarstudenternas praktikperioder
Linda Snecker har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta med anledning av det som har framförts om brister i lärarstudenters praktikperioder.
Snecker hänvisar till resultatet av en webbaserad enkät till lärarstudenter som redovisas i senaste numret av Skolvärlden. Där framkommer bl.a. att lärarstudenter har upplevt brister med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) i lärarutbildningen och att drygt en tredjedel av lärarstudenterna har känt sig osäkra på att fortsätta studera till lärare efter en praktikperiod.
Att göra läraryrket mer attraktivt är en prioriterad fråga för regeringen och att stärka lärarutbildningarna utgör en viktig del i det arbetet. Under VFU:n ska studenterna få möjlighet att pröva och utveckla sina teoretiska kunskaper i praktiken. I högskoleförordningen fastslås att 30 högskolepoäng av lärarutbildningen ska utgöras av VFU och vara förlagd inom relevant verksamhet och ämne.
Det är universiteten och högskolorna som i samråd med kommuner och friskolor ansvarar för genomförandet av VFU:n. För att bevaka kvaliteten på VFU:n fick Universitetskanslerämbetet (UKÄ) i uppdrag av regeringen att utvärdera VFU:n på lärar- och förskollärarutbildningarna. Resultatet i rapporten (2015:24) visar att många studenter är nöjda med sin VFU. Jämfört med tidigare utvärderingar och uppföljningar får fler lärar- och förskollärarstudenter en handledare som är behörig i ämnen och skolformer som är relevanta för lärarstudenten. Rapporten pekar dock på att det fortfarande finns möjligheter till förbättring, t.ex. genom att på skolorna öka antalet VFU-handledare som genomgått en handledarutbildning.
För att stärka kvaliteten på VFU:n genomförs nu en försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor under 2014-2018. Kvaliteten kan höjas genom att studenterna under VFU:n koncentreras till ett begränsat antal skolor och förskolor där det finns handledare med relevant lärar- eller förskollärarutbildning och handledarutbildning. För 2016 har 43 miljoner kronor avsatts för verksamheten. Verksamheten är något som UKÄ följer och kommer att utvärdera.
Samtidigt måste arbetet med att få flera att vilja välja läraryrket fortsätta. I det arbetet ingår att skapa goda villkor för lärarnas arbete. Resultaten av webbenkäten visar också att ca 30 procent av lärarstudenterna upplevde att handledaren inte hade tid att handleda dem under VFU:n. Det kan tolkas som ett uttryck för att många lärare i dag bär en alltför tung administrativ börda. Det bidrar naturligtvis också till att lärarna inte hinner ta sig an och handleda blivande lärare på ett bra och ändamålsenligt sätt. Därför måste vi skapa möjligheter för lärare att få ägna sig åt det som de och vi vill att de ska göra, nämligen sitt pedagogiska uppdrag.
Att regeringen ser handledning av lärarstudenter som ett prioriterat uppdrag för lärarna kommer också till uttryck i satsningen på höjda lärarlöner. Ett kriterium för att komma ifråga för lärarlönelyftet är att ha tagit ett särskilt ansvar för att stödja lärar- eller förskollärarstudenter.
Regeringen har därmed tagit en rad initiativ till att stärka lärarutbildningen och läraryrkets attraktivitet. Jag är också beredd att ta ett fortsatt ansvar för att stödja universitet och högskolor i deras arbete med att i samverkan med huvudmännen erbjuda lärarstudenterna en verksamhetsförlagd utbildning som håller en hög kvalitet.
Stockholm den 1 februari 2017
Helene Hellmark Knutsson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.