Lärande för hållbar utveckling
Skriftlig fråga 2014/15:466 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-04-27
- Överlämnad
- 2015-04-27
- Anmäld
- 2015-04-28
- Sista svarsdatum
- 2015-05-06
- Svarsdatum
- 2015-05-13
- Besvarad
- 2015-05-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
I internationella sammanhang framställs Sverige ofta som en förebild då det gäller lärande för hållbar utveckling (ESD). Detta beror med stor sannolikhet på att inriktningen mot lärande för hållbar utveckling sedan många år finns inskrivet i olika styrdokument på utbildningsområdet, alltifrån läroplanen i förskolan till högskolelagen. År 2009 antog alliansregeringen dessutom en strategi för entreprenörskap på utbildningsområdet, en strategi som i många delar sammanfaller med syftet med lärande för hållbar utveckling.
För att tydliggöra vilken effekt styrdokumentens formulering om ESD och entreprenöriellt lärande har fått på utbildningsområdet är det viktigt att följa upp detta. Det gäller ju att lärande för hållbar utveckling och entreprenöriellt lärande inte bara blir vackra honnörsord i olika styrdokument utan att det faktiskt leder utvecklingen i önskvärd riktning och att elever och studenter faktiskt tar till sig såväl ny kunskap som ett nytt förhållningssätt. Jag förutsätter att utbildningsministern delar denna uppfattning.
Med hänvisning till ovanstående undrar jag: Vilka initiativ kommer utbildningsminister Gustav Fridolin att ta för att skyndsamt utvärdera effekterna och resultaten av ESD och entreprenöriellt lärande?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:466 besvarad av Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister
Dnr U2015/2596/S | ||
Utbildningsdepartementet |
Utbildningsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:466 av Betty Malmberg (M) Lärande för hållbar utveckling
Betty Malmberg har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att skyndsamt utvärdera effekterna och resultaten av ESD och entreprenöriellt lärande.
Jag instämmer i att det är viktigt att de mål som ställs upp i läroplanerna för elevernas kunskaper och förmågor avseende hållbar utveckling och entreprenöriellt lärande nås. Av läroplanerna för förskola, grundskola och gymnasieskola framgår att utbildningen generellt syftar till att utveckla kunskaper och förmågor som bland annat bidrar till en hållbar utveckling i ett globalt perspektiv samt ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.
Som ett exempel kan jag nämna att läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr11) ställer krav på att skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling. Av läroplanen för gymnasieskolan (Lgy 11) framgår det att skolan ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper och förhållningssätt som främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande.
De mål och riktlinjer som anges i styrdokumenten ställer således krav på en utbildning som ger kunskap och insikt inom dessa båda områden. De gäller för alla skolor men det är huvudmännen som ansvarar för att utbildningen lever upp till de krav som framgår av läro-, kurs-, och ämnesplanerna samt examensmålen i gymnasieskolan. Statens skolinspektion granskar som tillsynsmyndighet att huvudmännen uppfyller dessa krav.
Statens skolverk har vidare i sitt regleringsbrev ett uppdrag att stimulera arbetet med entreprenörskap i skolan. I uppdraget ingår även att kartlägga, analysera och sprida erfarenheter av huvudmännens arbete med entreprenörskap. Som en del av detta arbete har Statistiska centralbyrån på uppdrag av Skolverket under 2014 genomfört en nationell kartläggning av arbetet med entreprenörskap i skolan som en uppföljning av en tidigare kartläggning från 2009.
Utöver detta har Sverige i samband med Unescos världskonferens om utbildning för hållbar utveckling i Nagoya, Japan, hösten 2014 antagit värdskapet för programmet om hållbara livsstilar och utbildning. Stockholm Environment Institute, SEI, har fått mandat att representera Sverige och flera andra svenska aktörer kommer också att delta i programmet.
Frågan om insatser för lärande för hållbar utveckling bereds vidare inom Regeringskansliet.
Stockholm den 13 maj 2015
Gustav Fridolin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.