Långshyttan
Skriftlig fråga 2013/14:424 av Olsson, Lena (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-02-14
- Anmäld
- 2014-02-17
- Besvarad
- 2014-02-19
- Svar anmält
- 2014-02-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 14 februari
Fråga
2013/14:424 Långshyttan
av Lena Olsson (V)
till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)
Personalen i Långshyttan och Hedemora kommun drabbas hårt av beskedet att 170 personer mister sitt jobb när Outokumpu gett beskedet att de tänker slå igen fabriken. Andra företag och verksamheter som skola, service och sjukvård riskerar också att drabbas negativt. Enligt facket är en utredning gjord som visar att det finns förutsättningar för fabriken i framtiden. Detta är viktigt att ta med sig framöver. Det är också så att i Sverige är det billigt att slå igen för företag trots lönsamhet. Beviset är Tyskland, där det kommer att bli minst dubbelt så dyrt för företaget att stänga. Det finns fler länder i Europa där det kostar en bra slant att få slå igen verksamheten. Denna ordning borde även Sverige använda sig av. Nu behövs ett paket av snabba åtgärder från statligt håll för att redan nu hjälpa en drabbad ort/kommun.
Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stödja Långshyttan och Hedemora kommun?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:424 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson
den 19 februari
Svar på fråga
2013/14:424 Långshyttan
Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson
Lena Olsson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja Långshyttan och Hedemora kommun med anledning av Outokumpus fabriksnedläggning.
Målet för regeringens politik är full sysselsättning och för att lyckas krävs en politik som bidrar till fler jobb på hela arbetsmarknaden.
I den senaste budgetpropositionen presenterade regeringen förslag på åtgärder för tillväxt och jobb på drygt 24 miljarder kronor under 2014. Det handlar bland annat om åtgärder som ökar sysselsättningen, stärker företagens konkurrenskraft och förbättrar elevernas kunskaper. Bland åtgärderna kan stödet för yrkesintroduktionsanställningar uppmärksammas, vilket väntas underlätta ungas övergång från skola till arbetsliv och trygga arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning.
Regeringen tillför årligen resurser till Dalarna för att länet ska kunna utveckla insatser inom t.ex. näringslivsutveckling och kompetensförsörjning. Utgångspunkten är att den bästa kunskapen om vad som behövs för att utveckla Dalarna finns i det egna länet. Här kan även insatser för omställning och strukturomvandling i näringslivet vara viktiga delar.
Dalarna är även ett av de län som kommer att få del av medlen från EU:s sysselsättningsinitiativ för unga. Initiativet innebär att Sverige tilldelas ca 88 miljoner euro, exklusive den nationella medfinansieringen, för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i tre särskilt utsatta regioner. Regeringens avsikt är att sysselsättningsinitiativet för unga ska genomföras som en del av ett nationellt program för Europeiska socialfonden 2014–2020. Utarbetandet av ett sådant programförslag pågår just nu inom Regeringskansliet. Regeringens ambition är att sysselsättningsinitiativet för unga ska bidra till att reellt påverka sysselsättningen bland unga i dessa regioner.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.